Depressie bij kinderen
Boek

Depressie bij kinderen als een kind prikkelbaar en somber is (cop. 2012)/ Yvonne Stikkelbroek, [foto's: Jaimie Duplass ... et al.]

Informatie over depressie bij kinderen voor ouders en leerkrachten.Wat is een depressie, hoe ontstaat het, wat zijn de gevolgen voor het kind en de omgeving en welke behandelmethoden zijn er? Met enige zwart-witfoto's. Praktische handvatten voor opvoeders van kinderen van ca. 5 t/m 17 jaar.

Recensie

Depressie komt bij kinderen vaker voor dan men zou verwachten. Signalen van prikkelbaarheid, sombere buien en wisselende stemmingen kunnen een eerste aanwijzing zijn, dat er iets aan de hand is. Als de omgeving niet begrijpt wat er gebeurt, leidt dit tot een gevoel van machteloosheid. De auteur, docent orthopedagogiek en klinisch psycholoog, legt hier aan hulpverleners, leerkrachten en ouders uit wat een depressieve stoornis is en welke behandelingen beschikbaar zijn in Vlaanderen en Nederland. De taal is vlot, de uitleg helder en toegankelijk. De auteur baseert zich op de meest recente wetenschappelijke kennis over deze materie. De lay-out is rustig met duidelijke tekstkaders en sterke zwart-witfoto's van kinderen en jongeren. In de eerste hoofdstukken wordt stilgestaan bij de terminologie, de oorzaken en de gevolgen, met o.a. een checklist van signalen en duidelijke cases. In het volgende, meer praktische deel vinden we stappenplannen, schema's en verwijzingen naar literatuur, instanties en websites. Het boek is wetenschappelijk onderbouwd, helder en praktisch, ook in crisissituaties. Tweekleurendruk. Voor ouders, leerkrachten e.a. van kinderen en jongeren van ca. 5 t/m 17 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789020999730

Titel Depressie bij kinderen : als een kind prikkelbaar en somber is
Auteur Yvonne Stikkelbroek
Type materiaal Boek
Uitgave Houten : LannooCampus, cop. 2012
Overige gegevens 116 p - ill - 24 cm
Annotatie Met lit. opg
ISBN 9789020999730
PPN 338545484
Rubriekscode 606.322
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Depressieve kinderen
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Depressiviteit

Relaties/Serie

Kinderpsychologie in praktijk
Boek

Kinderpsychologie in praktijk (2011-...)

vol. dl. 5
Uitgeleend