Meerstemmig verleden
Boek

Meerstemmig verleden persoonlijke verhalen over het Nederlandse slavernijverleden (2011)/ Paul Knevel, Sara Polak, Sara Tilstra (red.)

In vraaggesprekken vertellen afstammelingen van slaven en andere betrokkenen over hun persoonlijke band met de in 1863 afgeschafte slavernij in Suriname en op de Antillen.

Aanwezigheid

Recensie

Persoonlijke verhalen, verteld tijdens interviews afgenomen door studenten publieksgeschiedenis van de Universiteit van Amsterdam. Naast mensen van Surinaamse of Antilliaanse afkomst zijn ook andere Nederlanders geïnterviewd. De gesprekken gaan over gevoeligheid, betrokkenheid, erkenning, bewustzijn en erfenis van het slavernijverleden van Nederland. Samengesteld door drie auteurs. Paul Knevel is als historicus verbonden aan de opleiding Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam en tevens coördinator van de Master-opleiding Publieksgeschiedenis. Sara Polak is oprichtster van DesTijds Levensverhalen en secretaris van de Stichting KleurRijk Verleden. Sara Tilstra studeerde publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Van elke geïnterviewde is een zwart-witfoto opgenomen. Inleiding door de auteurs, nabeschouwing door Aspha Bijnaar. Het boek maakt door de persoonlijke verhalen veel indruk; voor velen blijkt de slavernij nog steeds een grote rol te spelen. Geschikt voor een brede doelgroep, enerzijds voor degenen voor wie de verhalen herkenning betekenen, maar ook voor die Nederlanders die weinig weten over de slavernij en wat die met mensen doet, ook nog vele generaties later.

Specificaties

Nederlands | 9789460221736

Titel Meerstemmig verleden : persoonlijke verhalen over het Nederlandse slavernijverleden
Secundaire auteur Paul Knevel ; Sara Polak ; Sara Tilstra
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : KIT Publishers, 2011
Overige gegevens 136 p - foto's - 22 cm
Annotatie Met lit. opg
ISBN 9789460221736
PPN 336514727
Rubriekscode 939.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Slavernij; Nederland; Interviews
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Slavernij