Tinker, tailor, soldier, spy
DVD

Tinker, tailor, soldier, spy ([2012])/ [starring] Gary Oldman ... [et al.], dir. by Tomas Alfredson

Geheim agent George Smiley heeft de taak te achterhalen wie van de hooggeplaatste spionnen van de Britse geheime dienst MI6 geheimen doorgeeft aan de Russen tijdens de Koude Oorlog in de jaren zestig van de 20e eeuw.

Recensie

Britse spionagethriller uit 2011 van de Zweedse regisseur Tomas Alfredson (Let the right one in), met Gary Oldman, Colin Firth, John Hurt e.a. Gebaseerd op het eerder, door de BBC met Alec Guinness, verfilmde boek van John le Carré. Geheim agent George Smiley heeft de taak te achterhalen wie van de hooggeplaatste spionnen van de Britse geheime dienst MI6 geheimen doorgeeft aan de Russen tijdens de Koude Oorlog in de jaren zestig van de 20e eeuw. Pauline Kleijer (Volkskrant 15-12-'11) geeft alle 5 sterren: 'Het is dat onbestemde verlangen, en de benauwende zekerheid dat niets is wat het lijkt, dat van Tinker Tailor Soldier Spy zo veel meer maakt dan een doorsneethriller. Met sterk acteerwerk en een ingenieus scenario is het een van de beste films van het afgelopen jaar.' Marco Weijers (Telegraaf 15-12-'11) geeft 4 (van 5) sterren: 'Spionage leidt in deze film niet tot opgewonden James Bondpraktijken, maar is vooral een levensgevaarlijk schaakspel dat in rokerige achterkamertjes wordt gespeeld.' Ook Dana Linssen (NRC 14-12-'11) is enthousiast en geeft 4 (van 5) balletjes: 'Hoe retro TTSS er ook uitziet, de insteek van Tomas Alfredson is reuze modern.' Genomineerd voor zeer veel prijzen w.o. Oscars, Bafta's etc., maar winnaar van 2 Bafta's.

Specificaties

Engels

Titel Tinker, tailor, soldier, spy
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Tomas Alfredson ; Gary Oldman ; John Le Carré
Type materiaal DVD
Uitgave [Hilversum] : Entertainment One, [2012]
Overige gegevens 1 dvd-video (ca. 127 min.) - kleur, geluid
Annotatie Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. - Gebaseerd op een boek van John Le Carré - Videoversie van de film: Groot-Brittannië [etc.], 2011
PPN 341213691
Genre thriller - spionageroman
Taal Engels