De jongen die katten tekende
Boek

De jongen die katten tekende vrij naar een Japans sprookje van Lafcadio Hearn (2012)/ collages Céline Leopold, tekst Inez van Eijk

In Japan is een jongen niet sterk genoeg om in huis en op het land mee te helpen. Hij tekent het liefst katten. Zijn ouders besluiten hem naar een tempel te brengen. Bewerking van een Japans sprookje, met paginagrote collageachtige kleurenillustraties. Vanaf ca. 5 t/m 8 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Lang geleden werd in Japan een jongetje geboren, dat een beetje anders is dan de anderen. Omdat hij niet van nut is op de boerderij, wordt hij als hij groter is naar de tempel gebracht. De kleine jongen, die vooral katten wil tekenen, wordt na een tijdje weggestuurd uit de tempel. Hij ontdekt een verlaten tempel, waar hij de wanden vol schildert met katten. 's Nachts komt er een monster en in de ochtend blijkt er een kolossale dode rat, de demon van de tempel, te liggen. De jongen ontwikkelt zich tot een beroemde schilder en wordt de 'grote meester' van kattenschilderingen genoemd. Heel bijzonder, in een kleine oplage uitgegeven prentenboek, met schitterende paginagrote collages bij een bewerking van een klassiek Japans sprookje (Lafcadio Hearn, 1925). In de navertelling zijn wel enkele passages weggelaten, zoals de dank van de mensen dat de jongen de demon van de tempel heeft gedood, maar de essentie van het oorspronkelijke verhaal is behouden gebleven. De sfeervolle collages zijn erg kunstzinnig en aan de vormgeving van het boek is veel zorg besteed. Je moet het boek een kwartslag draaien om de tekst in verschillende kleuren (afgestemd op de kleur van de achtergrond) te kunnen lezen. Een prentenboek dat een groot publiek verdient. Voorlezen vanaf ca. 5 t/m 8 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789079923083

Titel De jongen die katten tekende : vrij naar een Japans sprookje van Lafcadio Hearn
Auteur Celine Leopold
Secundaire auteur Lafcadio Hearn ; Inez van Eijk
Type materiaal Boek
Uitgave Leerdam : Stichting Nymfaeum Pers, 2012
Overige gegevens 9 bl - ill - 32 cm
Annotatie Opl. 400 ex - Bladen aan beide zijden bedrukt
ISBN 9789079923083
PPN 340503548
Rubriekscode Japans 871
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Sprookjes
PIM Rubriek Sprookjes en Volksverhalen
PIM Trefwoord Sprookjes