Gedachtenisse van d'Engelsche Furie op de Vliestroom, en der Schellingh
Boek

Gedachtenisse van d'Engelsche Furie op de Vliestroom, en der Schellingh (cop. 2011)/ door Frans Esausz den Heussen, uitg., hertaald en geïll. door Anne Doedens en Jan Houter ; met medew. van Gerben Stormbroek

Herdruk (met een vertaling in modern Nederlands) van een ooggetuigenverslag van de Britse aanval op Vlieland en Terschelling in augustus 1666 tijdens de Derde Engelse Oorlog, waarbij een omvangrijke Nederlandse koopvaardijvloot werd vernietigd.

Aanwezigheid

Recensie

Tijdens de Tweede Engelse Oorlog, op 19 augustus 1666, vernietigde de Engelse vloot tussen de 150 en 170 Nederlandse schepen pal voor de kust van Oost-Vlieland, waarna West-Terschelling in vlammen opging. De schade was enorm. Dit is het in modern Nederlands vertaalde ooggetuigenverslag van de Vlielander predikant ds. Den Heussen; de tekst puilt dan ook uit van de bijbelse verwijzingen. Doedens en Houter geven een korte inleiding op de originele tekst, waarna een moderne transcriptie van het origineel volgt. Helaas gebeurt dit niet volgens de regels (onder meer ontbreekt regelaanduiding voor goed vergelijk en is er vreemde interpunctie) en wordt hierna de originele tekst van 'De Engelsche Furie' pas gegeven in plaats van deze pagina voor pagina naast elkaar te leggen. Het geheel is voorzien van enkele bekende, maar ook unieke illustraties, een verantwoording van de illustraties en een twaalftal eindnoten, dat gezien de tekst een veelvoud in voetnoten had moeten zijn. Vooral interessant voor Vlielanders en als anekdotisch materiaal voor historici. De heruitgevers Doedens en Houter bereiden een grotere publicatie over het onderwerp voor.

Specificaties

Nederlands | 9789461530981

Titel Gedachtenisse van d'Engelsche Furie op de Vliestroom, en der Schellingh
Auteur Frans Esausz den Heussen
Secundaire auteur Jan Houter ; Gerben Stormbroek ; A. Doedens
Type materiaal Boek
Uitgave Soesterberg : Aspekt, cop. 2011
Overige gegevens 128 p - ill - 22 cm
Annotatie Oorspr. uitg.: Amsterdam : vanden Burgh, 1667
ISBN 9789461530981
PPN 333610202
Rubriekscode 934.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Engels-Nederlandse Oorlogen