Botsende wereldbeelden
Boek

Botsende wereldbeelden wetenschap versus spiritualiteit (cop. 2012)/ D. Chopra, L. Mlodinow, [vert. uit het Engels: Jan Willem Arends]

Opvattingen over de werkelijkheid vanuit wetenschappelijk (Mlodinow) versus religieuze of spirituele (Chopra) invalshoek in de vorm van een debat.

Aanwezigheid

Recensie

De auteurs genieten bekendheid door eerdere publicaties. Chopra is een Amerikaanse arts van Indiase afkomst, beoefenaar van TM (Transcendente Meditatie à la Maharishi Mahesh Yogi), werpt zich op als spiritueel leraar en schreef meer dan 60 boeken over gezondheid, zingevingsvraagstukken en spiritualiteit. Mlodinow is natuurkundige en schreef samen met S. Hawking 'Een korte geschiedenis van de tijd'*. Dit nieuwe boek, door de Dalai Lama aangeprezen als een werk dat 'de weg wijst naar een gezamenlijke uitdaging', is ontstaan na een publiekelijke discussie op het California Institute of Technology, waar Mlodinow werkt. De beide auteurs reageren beurtelings op wat de ander schrijft over 'grote vragen' zoals die naar het ontstaan van het universum, de aard van de tijd en het leven, hoe evolutie in haar werk gaat, het lichaam/geest-probleem en de vraag der vragen: of het universum leeft c.q. of God bestaat. De titel wijst op de eeuwigdurende frictie tussen (het zoeken naar) objectieve waarheid en subjectieve beleving. In een gezamenlijk voorwoord stellen de auteurs dat de bedoelde 'botsing' op drie niveaus wordt onderzocht: dat van het materiële universum, 'het leven' en 'het menselijk brein' - naast een vierde niveau: God. Geen illustraties of literatuurlijst, wel trefwoordenregister.

Specificaties

Nederlands | 9789021551340

Titel Botsende wereldbeelden : wetenschap versus spiritualiteit
Auteur Deepak Chopra
Secundaire auteur Jan Willem Arends ; Leonard Mlodinow
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht [etc.] : Servire, cop. 2012
Overige gegevens 350 p - ill - 21 cm
Annotatie Met reg - Vert. van: War of the worldviews : science vs. spirituality. - Cop. 2011
ISBN 9789021551340
PPN 338494723
Rubriekscode 209
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Wetenschap
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Spiritualiteit