Waarom zou je (nú) lezen?
Boek

Waarom zou je (nú) lezen? (2011)/ red. Dick Schram

Bijdragen van een wetenschappelijk congres over de betekenis, functie en het belang van lezen en literatuur in de huidige samenleving. Ook is er aandacht voor het digitale lezen.Bijdragen van een wetenschappelijk congres over de betekenis, functie en het belang van lezen en literatuur in de huidige samenleving. Ook is er aandacht voor het digitale lezen. Met enige zwart-witillustraties. Voor vakcollecties jeugdliteratuur.

Recensie

In deze bundel zijn de bijdragen aan het wetenschappelijk congres 'Waarom zou je (nú) lezen?'(2010) van de Stichting Lezen gebundeld. Centraal staat de vraag naar de betekenis, de functie en het belang van lezen en literatuur in de huidige samenleving. Cedric Stalpers gaat onder meer in op het empirisch onderzoek naar motieven voor het lezen, terwijl Coosje van der Pol de rol van de leerkracht bij het lezen van prentenboeken door kleuters 'als literatuur' aan de orde stelt. Suzanne Mol toont aan dat je vroeg moet beginnen met vrijetijdslezen, ter stimulering van de taalontwikkeling van kinderen. Elisabeth Duursma laat zien welke verschillen en overeenkomsten er bij voorlezende vaders en moeders van lage inkomensgezinnen (in de VS, maar de resultaten zijn ook voor Nederland van belang) zijn. Voor de bibliotheekwereld is het onderzoek van Stalpers onder 400 scholieren naar hun bibliotheekgebruik (en wensen) van belang. Ook het digitaal lezen komt in enkele bijdragen aan de orde. Maakt deel uit van de 'Stichting Lezen reeks'*. De bundel (met enige zwart-witillustraties) biedt een goed beeld van de stand van het huidige onderzoek en is vooral bedoeld voor iedereen die vakmatig met lezen en jeugdboeken bezig is, zoals jeugdbibliothecarissen en leerkrachten.

Specificaties

Nederlands | 9789059726093

Titel Waarom zou je (nú) lezen?
Uniforme titel Waarom zou je nú lezen? Waarom zou je lezen?
Instelling /Stichting Lezen, Amsterdam
Secundaire auteur Dick Schram
Type materiaal Boek
Uitgave Delft : Eburon, 2011
Overige gegevens 223 p - ill - 23 cm
Annotatie Weerslag van de bijdragen aan het congres "Waarom zou je (nú) lezen?", georganiseerd door Stichting Lezen, Amsterdam 2010 - Met lit. opg
ISBN 9789059726093
PPN 339630124
Rubriekscode 684.98
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Leesgewoonten; Onderzoek; Opstellen
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Leesgewoonten