De burcht van de vrede
Boek

De burcht van de vrede Montségur: de ondergang en de wederopstanding van de Katharen : roman (cop. 2012)/ Karel Wellinghoff

Een Nederlandse journalist en zijn vriendin raken op een wandelvakantie in de Pyreneeën betrokken bij de geschiedenis van de Katharen, de in de 11e-13e eeuw door de Inquisitie vervolgde sekte in Zuid-Europa.

Aanwezigheid

Recensie

Een Nederlandse freelance journalist gaat met zijn vriendin, sociotherapeute en geïnteresseerd in esoterie en reïncarnatie, op wandelvakantie in de Pyreneeën. Door een droom van Cecilia, die meermalen van een medium heeft gehoord dat ze de reïncarnatie van een kathaar is, raken ze zeer betrokken bij het lot van de Katharen, een ketterse groepering die van de 11e tot de 13e eeuw werd vervolgd door de Inquisitie. Ze stappen met behulp van een Fransman en een in de Pyreneeën wonende Nederlandse psychotherapeute bewust in een zoekproces naar de geschiedenis van de Katharen, die uiteindelijk leidt naar de burcht Montségur. Dit is duidelijk een gefictionaliseerd verslag van eigen ervaringen. Ondanks goede sfeer-/situatiebeschrijvingen en een levendig verslag van de Kathaarse geschiedenis is het geheel als roman niet helemaal geslaagd. De te gedetailleerde verslaglegging neemt de vaart uit het verhaal en de vele feitelijke gegevens passen niet bij de romanvorm. Herziene druk van van 'Montségur, burcht van de vrede' (1999). Met personenregister, vreemde woordenlijst, calendarium en literatuuropgave. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789461531025

Titel De burcht van de vrede : Montségur: de ondergang en de wederopstanding van de Katharen : roman
Auteur Karel Wellinghoff
Type materiaal Boek
Uitgave Soesterberg : Aspekt, cop. 2012
Overige gegevens 385 p - 22 cm
Annotatie Met lit. opg - Oorspr. titel: Montségur, burcht van de vrede : een roman over Katharen. - Tilburg : NAS, 1999
ISBN 9789461531025
PPN 334232414
Genre historische roman
Thematrefwoord Katharen ; Frankrijk; Middeleeuwen
Taal Nederlands