De Nederlandse maagd
Luisterboek

De Nederlandse maagd (cop. 2012)/ naar de roman van Marente de Moor, bew.: Eva Gouda ; muz., sounddesign: Joosten & Kuitenbrouwer ... [et al.] ; regie: Marlies Cordia ; cast: Georgina Verbaan ... [et al.]

In Duitsland ontdekt een 18-jarige Nederlandse schermster in de zomer van 1936 een geheim tussen haar vader en haar Duitse schermleraar.

Recensie

Hoorspel naar de gelijknamige roman* van schrijfster Marente de Moor, waarvoor zij de AKO literatuurprijs 2011 ontving. De roman is in opdracht van de NTR Radio door de jonge dramaschrijfster Eva Gouda tot hoorspel bewerkt. De romanfiguren worden vertolkt door o.a. Georgina Verbaan als Jana en Hans Dagelet als Egon. Het verhaal speelt zich af op het verwaarloosde Duitse landgoed Raeren in 1936, tijdens het opkomend fascisme. De 18-jarige schermster Janna wordt door haar vader naar een oude Duitse vriend uit de Eerste Wereldoorlog gestuurd om nog beter te leren schermen. Al snel blijkt dat de verhouding tussen haar vader en Herr Egon Von Bötticher gecompliceerd is en dat er rare dingen gebeuren op Raeren. Via oude brieven ontdekt Janna dat haar vader arts was bij het Rode Kruis in Maastricht tijdens de eerste Wereldoorlog. Hij redde het leven van Herr Egon, maar toch is hij verbitterd en uit op eerwraak. Daarnaast is het de vraag of Nederland opnieuw neutraal blijft in de Tweede wereldoorlog of, net als Janna, haar maagdelijkheid verliest aan Duitsland. Het verhaal wordt wat brokkelig verteld waardoor het moeilijk is de rode draad te ontdekken, zeker als je het boek niet kent. Het levendige hoorspel wordt ondersteund met authentieke geluiden van bijv. de schermlessen en muziek.

Specificaties

Nederlands | 9789077858479

Titel De Nederlandse maagd
Auteur Marente de Moor
Secundaire auteur Eva Gouda ; Marlies Cordia ; Georgina Verbaan
Type materiaal Luisterboek
Uitgave [Vreeland] : HoorSpelFabriek, cop. 2012
Overige gegevens 1 audio-cd (62 min.)
Annotatie Titel van Label. - Uitg. met medew. van de projectgroep AKOliteratuurprijs 2011
ISBN 9789077858479
PPN 34105058X
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Schermen ; Geheimen
Taal Nederlands