Naakt zien
Boek

Naakt zien de spontane bevrijding in elk moment van leven en sterven (cop. 2012)/ Padmasambhava, uit de teksten van het Tibetaans Dodenboek, voor het eerst [uit het Tibetaans] in het Nederlands vert. en ingel. door Robert Hartzema

Historische Tibetaanse tekst over helder gewaarzijn in elk moment van het lezen en sterven, voorzien van een inleiding en commentaar door een meditatieleraar.

Aanwezigheid

Recensie

De auteur, belangrijk boeddhistisch leraar in de 8e eeuw die het eerste Tibetaanse klooster bouwde, liet de tekst 'Naakt zien' na: een geheime lering in de dzokchen-traditie. Deze tekst hoort tot de cyclus waartoe ook het Tibetaans Dodenboek behoort en is gericht op dat wat essentieel is in leven en sterven. Deze tekst gaat over het helder gewaarzijn vanuit het hart, zien van alles zoals het ís op dít moment, zoals patronen, projecties, ruimte en verschijnselen. De poëtische tekst wil wakker schudden en richt zich op de directe beoefening, het ervaren van de allesdoorschijnende helderheid nú. Hartzema, die deze tekst voor het eerst in het Nederlands vertaalde, geeft in de eerste helft van het boek een bondige introductie op het boeddhisme in Tibet, de persoon van Padmasambhava, en de achtergronden van de tekstcyclus. De tweede helft van het boek bestaat uit de oorspronkelijke vertaalde tekst op de rechterbladzijde en commentaar van Hartzema op de linkerbladzijde. Bevat een beknopte woordenlijst en een bibliografie. Fraai studieboek voor mensen op zoek naar bevrijding, voorzien van klare, begripvolle toelichting. Verzorgde uitgave met figuren en paginagrote zwart-witfoto's.

Specificaties

Nederlands | 9789063501082

Titel Naakt zien : de spontane bevrijding in elk moment van leven en sterven
Auteur Padmasambhava
Secundaire auteur Robert Hartzema
Type materiaal Boek
Uitgave [Drempt] : Karnak, cop. 2012
Overige gegevens 180 p - ill - 22 cm
Annotatie Met lit. opg
ISBN 9789063501082
PPN 329281380
Rubriekscode 214.35
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Bewustzijn; Tibetaans boeddhisme
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Tibetaans boeddhisme