Het positieve brein
Boek

Het positieve brein (cop. 2012)/ Elaine Fox, [vert. uit het Engels: Ingrid B. Ottevanger]

Verslag van recent neuropsychologisch onderzoek naar de factoren in het brein die een mens stimuleren tot een pessimistische of juist een optimistische levenshouding, en de wijzen waarop deze zijn te beïnvloeden.

Aanwezigheid

Recensie

Wat maakt dat sommige mensen vooral de positieve kanten van een situatie zien en anderen de negatieve? Omdat de manier waarop mensen dingen die hen overkomen, interpreteren en erop reageren, groot effect heeft op hun leven, is dit een belangrijke vraag. De auteur, neuropsycholoog, beschrijft optimisme en pessimisme als resultaat van een samenspel van genen, gebeurtenissen in het leven en voorkeuren in waarneming en interpretatie. Het principe is dat de twee basisdimensies van het gevoelsleven, angst en plezier, verankerd zitten in verschillende delen van de hersenarchitectuur. Subtiele verschillen tussen mensen in het reactievermogen van hun hersencircuits kunnen onder invloed van ervaringen worden versterkt. Het goede nieuws is dat hersenstructuren niet vastliggen maar door nieuwe ervaringen kunnen wijzigen (neuroplasticiteit). Gebruik makend van dit principe worden technieken beschreven die in staat zijn de levenshouding van iemand werkelijk te veranderen. Een plezierig leesbaar boek over een voor velen uiterst boeiend en zich snel ontwikkelend wetenschapsgebied. Met verwijzingen naar literatuur en websites in eindnoten en een register.

Specificaties

Nederlands | 9789022563090

Titel Het positieve brein
Auteur Elaine Fox
Secundaire auteur Ingrid B. Ottevanger
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boekerij, cop. 2012
Overige gegevens 312 p - ill - 22 cm
Annotatie Met lit. opg., reg - Vert. van: Rainy brain, sunny brain : how to train your brain to overcome pessimism and achieve a more positive outlook. - New York : Basic Books, 2012
ISBN 9789022563090
PPN 340825871
Rubriekscode 600.52
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Hersenen
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Hersenen