Het ministerie van Buitengewone Zaken
Dwarsligger

Het ministerie van Buitengewone Zaken (cop. 2012)/ Nathan Englander, vert. [uit het Engels] door Nicolette Hoekmeijer

Het leven van een joods gezin in Buenos Aires tijdens het Videla-regime verandert in een nachtmerrie als de zoon wordt gearresteerd vanwege het bezit van twee verboden boeken.

Recensie

Indringende roman over de Vuile Oorlog in Argentinië, waarbij de militaire junta van generaal Videla duizenden studenten en dissidenten liet 'verdwijnen'. Nathan Englander (1970) vertelt het verhaal vanuit het perspectief van een joods gezin in Buenos Aires. Het leven van Kaddisj en Lilian Poznan verandert in een nachtmerrie als hun zoon Pato wordt gearresteerd vanwege het bezit van twee 'verboden' boeken. Op zoek naar inlichtingen over hun zoon stuiten Kaddisj en Lilian op een muur van bureaucratie, die de arrestatie van Pato glashard ontkent. Kaddisj en Lilian verwerken de verdwijning van hun zoon heel verschillend. Kaddisj gelooft een getuige die beweert dat alle vermisten levend uit een vliegtuig zijn gegooid, en hij wil rouwen om zijn zoon. Maar Lilian houdt vol dat Pato nog leeft en verstoot haar man. Kaddisj vraagt raad aan een rabbijn: hoe moet ik mijn zoon begraven als het lichaam is verdwenen? De rabbijn kiest de zijde van Lilian, maar de lezer weet wel beter. Een roman van het kaliber Malamud, Singer en Safran Foer. Uitgave in zakformaat op dundrukpapier als zogenoemde 'dwarsligger'; de regels lopen evenwijdig met de rug, zodat de lezer het boek een kwartslag moet keren en de vouw van de rug zich horizontaal halverwege de bladspiegel bevindt. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789049802127

Titel Het ministerie van Buitengewone Zaken
Auteur Nathan Englander
Secundaire auteur Nicolette Hoekmeijer
Type materiaal Dwarsligger
Editie 6e dr;
Uitgave [Amsterdam] : Dwarsligger, cop. 2012
Overige gegevens 699 p - 12 cm
Annotatie Uitg. in samenw. met Ambo/Anthos uitgevers - 1e dr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : Anthos ; Antwerpen : Manteau, 2007 - Vert. van: The ministry of special cases. - New York : Knopf, 2007
ISBN 9789049802127
PPN 341014729
Genre psychologische roman - politieke roman
Thematrefwoord Dictatuur ; Argentinië; 1981-1990
Taal Nederlands

Relaties/Serie

Dwarsligger
Boek

Dwarsligger (2009-...)

vol. 188
Uitgeleend