Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
De donkere kamer van Damokles [Keerdruk]
Boek

De donkere kamer van Damokles [Keerdruk] (2012)/ Willem Frederik Hermans

Een jongeman die tijdens de Duitse bezetting denkt opdrachten uit te voeren van een verzetsman op wie hij sprekend lijkt, wordt na de bevrijding aangezien voor een fantast en verrader.

Aanwezigheid

Recensie

De meestgelezen roman van Willem Frederik Hermans (1921-1995). Hoofdpersoon Osewoudt krijgt op de dag dat Nederland capituleert voor Nazi-Duitsland, bezoek van een Nederlandse officier in zijn sigarenwinkel. Deze Dorbeck, die sprekend op hem lijkt en met wie hij meteen een onverklaarbare verbintenis voelt, geeft Osewoudt vanaf dat moment steeds opdrachten, die hem een prominente rol in de verzetswereld bezorgen. Als Osewoudt in 1945 ontsnapt uit Duits gevangenschap en vlucht naar de bevrijde gebieden, wordt hij daar opgepakt, en blijkt dat hij juist van landverraad wordt beschuldigd. Nergens zijn aanwijzingen te vinden voor het bestaan van de persoon Dorbeck, en Osewoudt raakt verstrikt in zijn eigen belevingswereld. Door zijn tragische jeugd, gebrek aan moraal en vreemde, onmannelijke lichamelijke trekken lijkt hij de personificatie van de kerngedachte van het boek: de niet te vinden werkelijkheid, in een chaotische en a-morele wereld. Een origineel en bevreemdend boek. Speciale editie in keerdruk ter gelegenheid van Nederland Leest 2012. Aan de ene kant de roman, aan de andere kant een extra katern met drie bijdragen waarin de roman wordt beschouwd vanuit de literatuur (Christiaan Weijts), de filosofie (Frank en Maarten Meester) en de sociologie (Corine Koole).

Specificaties

Nederlands | 9789059651821

Titel De donkere kamer van Damokles [Keerdruk]
Uniforme titel Donkere kamer van Damocles De donkere kamer van Damokles doorgelicht
Auteur Willem Frederik Hermans
Secundaire auteur Christiaan Weijts
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, 2012
Overige gegevens 318 p - 22 cm
Annotatie Keerdruk met: De donkere kamer van Damokles doorgelicht / Christiaan Weijts ... [et al.]. - (32 p.). - Uitg. t.g.v. Nederland Leest 2012 - Oorspr. uitg.: Amsterdam : Van Oorschot, 1958
ISBN 9789059651821
PPN 345490150
Genre verzetsroman - psychologische roman
Thematrefwoord Verzet
Taal Nederlands