Over ouders en leesopvoeding
Boek

Over ouders en leesopvoeding (2012)/ Natascha Notten, [red.: Hermsen Schrijfwerk]

Wat voor invloed heeft het als ouders zelf lezen, hun kinderen voorlezen en over boeken praten? Verslag van een onderzoek naar lees- en mediaopvoeding, met enige staafdiagrammen. Voor o.a. ouders en leerkrachten.

Aanwezigheid

Recensie

Maakt deel uit van de 'Stichting Lezen Reeks', waarin proefschriften, onderzoeksverslagen en publicaties naar aanleiding van wetenschappelijke congressen worden uitgegeven en onder de aandacht van een (mogelijk) breder publiek worden gebracht. In deze publicatie, gebaseerd op Nottens proefschrift 'Parents and the media: causes and consequences of parental media socialization' (2011), staan twee vragen centraal: hoe ziet de ouderlijke leesopvoeding (leesvoorbeeld, leesbegeleiding en leesaanbod) in gezinnen uit verschillende sociale milieus eruit? En in hoeverre is die leesopvoeding op de lange termijn van invloed op de ontwikkeling van kinderen (onderwijssucces en leesvoorkeuren). Notten maakte voor haar analyses gebruik van twee bestaande grote datasets. De opbouw van het boek is zeer helder. Handig voor de lezer zijn ook de herhalingen van belangrijke theoretische bevindingen en de presentatie van Nottens bevindingen in de vorm van staafdiagrammen. Hier en daar is de informatiedichtheid wel groot. Het gehele proefschrift van Notten is te downloaden via www.nnotten.nl. Publicatie die van wetenschappelijk belang is (multidisciplinair, oude en nieuwe media) en duidelijke aanbevelingen oplevert voor ouders en bemiddelaars zoals leerkrachten en jeugdbibliothecarissen.

Specificaties

Nederlands | 9789059726314

Titel Over ouders en leesopvoeding
Auteur Natascha Notten
Instelling /Hermsen Schrijfwerk, Nijmegen
Type materiaal Boek
Uitgave Delft : Eburon, 2012
Overige gegevens 79 p - ill - 23 cm
Annotatie Met lit. opg - Uitsnede uit proefschrift Radboud Universiteit Nijmegen: Parents and the media : causes and consequences of parental media socialization. - 2011
ISBN 9789059726314
PPN 341754889
Rubriekscode 433.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Leesgewoonten; Gezinnen; Nederland; 1996-2010; Onderzoek
PIM Rubriek Opvoeding en Onderwijs
PIM Trefwoord Leesbevordering

Relaties/Serie

Stichting Lezen reeks
Boek

Stichting Lezen reeks (2000-...)

vol. dl. 21
Uitgeleend