Het schervengericht
Luisterboek

Het schervengericht (cop. 2007)/ A.F.Th., hoorspel met Rik Launspach, Jack Wouterse en Frank Lammers ; regie Marlies Cordia en Vibeke von Saher ; bew. Anne Lichthart ; muz./sounddesign Jeroen Kuitenbrouwer

Een beroemd filmregisseur wordt eind 1977 op beschuldiging van verkrachting van een minderjarige opgesloten in een gevangenis in Californië, waar hij een bijzondere medegevangene ontmoet.

Recensie

In 1969 werd de zwangere actrice Sharon Tae, vrouw van filmregisseur Roman Polanski, vermoord door de clan van Charles Manson. In 1977 wordt dezelfde Polanski aangeklaagd wegens seksueel misbruik van de 13-jarige Samantha Gailey. A.F.Th. (van der Heijden) ging met deze feitelijke gegevens aan de haal en verzon een vervolg (de roman Het schervengericht*) waarin een filmregisseur met de schuilnaam Remo Woodhouse in de gevangenis de moordenaar Scott Maddox tegenkomt. Als ze als gevangenen samen moeten werken, voltrekt zich een drama. Criticus Rob Schouten noemt dat in het begeleidende boekje bij de cd een catharsis, 'het louterende effect van een Griekse tragedie'. De bewerkster Anne Lichthart heeft zich goed van haar taak gekweten door het verhaal te concentreren op de twee hoofdrolspelers. Ook de acteurs Rik Launspach en Jack Wouterse zetten hun beste beentje (pardon: stem) voor/in, en de spannende functionele muziek ondersteunt verder. Toch blijft het moeilijk: door het gebrek aan handelingen moet de spanning in dit hoorspel komen van de subtiele inhoud.

Specificaties

Nederlands | 9789077858325

Titel Het schervengericht
Auteur A.F.Th. van der Heijden
Secundaire auteur Marlies Cordia ; Vibeke von Saher ; Anne Lichthart ; Jeroen Kuitenbrouwer
Type materiaal Luisterboek
Uitgave Loosdrecht : HoorSpelFabriek, cop. 2007
Overige gegevens 1 audio-cd (67 min.) - 1 tekst (10 p.)
Annotatie Hoorspel naar het gelijknamige boek
ISBN 9789077858325
PPN 308000773
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Polanski, Roman ; Manson, Charles
Taal Nederlands