Train dreams
Boek

Train dreams (2012)/ Denis Johnson

Na het verlies van zijn vrouw en kind trekt een Amerikaanse dagloner begin 20e eeuw zich terug als kluizenaar in een zelfgebouwde hut.

Aanwezigheid

Recensie

Amerika, begin twintigste eeuw: Granier is een hardwerkende dagloner die meebouwt aan de eerste spoorwegen door The West, een van de eerste vliegervaringen kent en blootstaat aan de alcoholische gevaren van de drooglegging. Hij trouwt laat, maar moet kort daarna al vrouw en pasgeboren baby achterlaten in een brand die het hele vallei in de as legt. In het begin blijft hij werken, om zich 's winters terug te trekken als een kluizenaar in een zelfgebouwde hut, tot hij er constant verblijft. De eerste helft van het boekje lijkt nog op een verhaal maar wordt hoe langer hoe meer een droom doorspekt met flashbacks. Graniers dagelijkse bestaan wordt stilaan overheerst door de bovennatuurlijke ontmoetingen met zijn vrouw en met een wolf-hond die op zijn dochter lijkt. Dit fragmentarisch maar archetypisch miniatuurtje staat symbool voor de harde economische overlevingsstrijd, maar vooral voor de raakpunten én tegenstellingen tussen beschaving en natuurlijke wildernis. Dit liefdesverhaal van een bekroonde Amerikaanse auteur, een mix van rationalisme, volkslegendes en surrealisme, is een klein meesterwerkje. De schrijver won met 'Tree of smoke'* de National Book Award. Normale druk; ruime interlinie, ruime marges.

Specificaties

Engels | 9781847086617

Titel Train dreams
Auteur Denis Johnson
Type materiaal Boek
Uitgave London : Granta, 2012
Overige gegevens 116 p - 21 cm
Annotatie Oorspr. uitg.: New York : Farrar, Straus and Giroux, 2011. - Eerder verschenen in een licht gewijzigde vorm in: The Paris Review, 2002
ISBN 9781847086617
PPN 34211719X
Thematrefwoord Paranormale verschijnselen
Taal Engels