Lionel Aso
Boek

Lionel Aso dit is Engeland (cop. 2012)/ Martin Amis, vert. [uit het Engels] door Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre

Het leven van een jongeman in een Londense gevangenis verandert drastisch nadat hij de jackpot in de loterij heeft gewonnen.

Aanwezigheid

Recensie

Lionel Pepperdine is een 21-jarige lompe, gewelddadige crimineel in een asociale Londense wijk, die op zijn balkon twee pitbulls herbergt die hij scherp houdt met een dieet van Spaanse pepers. Hij treedt op als de 'beschermer' en zelfbenoemde voogd van zijn 15-jarige neefje Desmond, het slimme en gevoelige koffiekleurige zoontje van zijn overleden zus. Dan wint Lionel 14 miljoen pond in de lotto en hangt daarvan navenant de beest uit. Dat leidt natuurlijk tot adembenemend afstotelijke taferelen, die op een ongemakkelijke manier hilarisch zijn. De Engelse literaire critici waren dan ook 'not amused' over deze ongecontroleerd zwartgallige aanval op het moderne Britse leven. Een van hen wees er fijntjes op dat het boek ouderwets is, want Desmond schrijft een brief in plaats van een e-mail aan de Lieve Lita van de krant over zijn seksuele relatie met zijn oma van 39. De roman is vitaal en wreed, humoristisch en grof, satirisch en beledigend, stilistisch virtuoos en over the top. Een ongemakkelijk boek dat de lezer tegelijk meeneemt en afstoot, maar niettemin een pageturner. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789025438289

Titel Lionel Aso : dit is Engeland
Auteur Martin Amis
Secundaire auteur Reintje Ghoos
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam [etc.] : Atlas Contact, cop. 2012
Overige gegevens 314 p - 21 cm
Annotatie Vert. van: Lionel Asbo : state of England. - Londen : Cape, 2012
ISBN 9789025438289
PPN 338494987
Genre sociale roman
Taal Nederlands