Nederlandse architectuur in 250 topstukken
Boek

Nederlandse architectuur in 250 topstukken bewaard door het Nederlands Architectuurinstituut (cop. 2012)/ ingel. door Ole Bouman en Behrang Mousavi, [auteurs Hetty Berens ... et al. ; hoofdred. Ole Bouman ... et al. ; tekstred. Marianne Lahr ; fotogr. Ernst Molenaar ... et al.]

Geschiedenis van de Nederlandse architectuur van 1840-2010, aan de hand van 250 topstukken uit de collectie van het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam.

Aanwezigheid

Recensie

Overzicht van de geschiedenis van de Nederlandse architectuur van 1840-2010, weergegeven aan de hand van 250 topstukken van het Nederlands Architectuur Instituut (NAi) in Rotterdam. Het boek is uitgegeven ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de NAi-collectie. Allereerst een voorwoord over de achtergronden en een inleiding over de opzet van het boek en de totstandkoming van de collectie, te weten bron van inspiratie en hommage aan de architectuur. Dan volgt een grote variatie aan prenten, tekeningen, schetsen, maquettes en foto's van o.a. stadsplannen, gebouwen, interieurs en meubilair, van vele belangrijke architecten zoals Zocher, Cuypers, Berlage, Kromhout, De Klerk, Dudok, Stam, Wijdeveld, Oud, Rietveld, Blom, Weeber en Koolhaas. De afbeeldingen zijn voorzien van beknopte informatie en duiding en ingedeeld in zes thema's die de ontwerpcultuur in Nederland karakteriseren: experiment, sober, nieuwsgierig, samen, maakbaar en toegankelijk. Per thema met een inleiding. Rijk geïllustreerd met fraaie, grote foto's, vele paginagroot, in kleur en enkele in zwart-wit. Met bibliografie, overzicht van inventarisnummers, register, index op archief en tijdlijn. Verzorgde uitgave voor een breed publiek.

Specificaties

Nederlands | 9789462080089

Titel Nederlandse architectuur in 250 topstukken : bewaard door het Nederlands Architectuurinstituut
Secundaire auteur Ole Bouman ; Hetty Berens
Type materiaal Boek
Uitgave Rotterdam : nai010 Uitgevers, cop. 2012
Overige gegevens 320 p - ill - 29 cm
Annotatie Met index, lit. opg., reg
ISBN 9789462080089
PPN 343216108
Rubriekscode 716
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Bouwkunst; Nederland; Geschiedenis ; Nederlands Architectuurinstituut (Rotterdam); Catalogi
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Bouwkunst