Het beleg van Lissabon
Boek

Het beleg van Lissabon roman (2006)/ José Saramago, uit het Portugees vert. door Harrie Lemmens

Een corrector bij een uitgeverij voegt in een geschiedenis van het beleg van Lissabon in 1147 telkens het woordje 'niet' toe, met vreemde gevolgen.

Recensie

De eerste Portugese christen-koning Dom Alfonso Henriques slaat in 1147 het beleg om Lissabon, om de stad van de Moren te bevrijden. Hij krijgt hulp van kruisvaarders uit allerlei landen, die op doorreis naar het Heilige Land in Porto aan wal zijn gegaan. Als beloning plunderen zij de stad. Dit is de ware geschiedenis in 'Het beleg van Lissabon', die de corrector Raimundo Silva gereed maakt voor de uitgave. Deze begaat echter opzettelijk fraude, dodelijk voor een corrector. Hij wijzigt uit protest tegen zijn bescheiden beroep het thema door het woordje NIET toe te voegen: 'De kruisvaarders besloten de Portugezen niet te helpen'. Silva's bedrog wordt ontdekt. Ontslag wacht hem, maar hij blijft in dienst, zij het ook onder curatele van Maria Sara. Zij stelt hem voor een roman te schrijven met dit thema. De historische werkelijkheid wordt geweld aangedaan, maar een schitterende waarheid tussen mensen licht op: liefde betekent immers het einde van elk beleg. Gesprekken tussen hen flitsen van het heden naar de werkelijkheid van acht eeuwen geleden. Een fantastische roman in een fraaie vertaling. De Portugese auteur (1922-2010) ontving in 1998 de Nobelprijs voor Literatuur. Volle bladspiegel, kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9029077247

Titel Het beleg van Lissabon : roman
Auteur José Saramago
Secundaire auteur Harrie Lemmens
Type materiaal Boek
Editie 3e dr;
Uitgave Amsterdam : Meulenhoff, 2006
Overige gegevens 333 p - 22 cm
Annotatie 1e dr. Nederlandse uitg.: Amsterdam [etc.] : De Arbeiderspers, 1996 - Vert. van: História do Cerco de Lisboa : romance. - Lisboa : Caminho, 1989. - (O campo da palavra)
ISBN 9029077247
PPN 297105418
Genre historische roman
Thematrefwoord Lissabon; 12e eeuw
Taal Nederlands