Hoe leer je natuurkunde aan je hond
Boek

Hoe leer je natuurkunde aan je hond (cop. 2012)/ Chad Orzel, met een voorw. van Vincent Icke ; [vert. uit het Engels: Annabeth Heldring ... et al. ; red.: Martin Appelman ... et al.]

Kwantumfysische begrippen worden uitgelegd met behulp van concrete verschijnselen door middel van een dialoog tussen baas en hond.

Aanwezigheid

Recensie

Met 'natuurkunde' in de titel wordt 'moderne natuurkunde' bedoeld, in het bijzonder de kwantumfysica. De klassieke natuurkunde gaat over voorwerpen en eigenschappen die direct waarneembaar zijn, de kwantumfysica over het heel kleine en dus ook over licht. De charme van deze kwantumfysische beschouwingen is dat er steeds een relatie wordt gelegd met het direct waarneembare, in dit geval hondenbrokken, konijnen, hondengedrag. Daarmee brengt de auteur kwantumverschijnselen over in concrete beschouwingen, de veelal humoristische dialogen tussen baas en hond. In tien hoofdstukken gaat het over dualiteit, onzekerheid, golffuncties, de Kopenhagen- en veel-werelden-interpretatie, tunneleffect, EPR-paradox, teleportatie, Hawkingstraling en Feynmandiagrammen. De dialogen tussen hoogleraar en hond worden afgewisseld met korte beschouwingen en uitleg. Een verklarende woordenlijst, aanbevolen Engelstalige literatuur en verzamelde voetnoten vullen de tekst goed aan. Grafieken, tabellen en foto's in zwart-wit. Voor een breed publiek.

Specificaties

Nederlands | 9789088030192

Titel Hoe leer je natuurkunde aan je hond
Auteur Chad Orzel
Secundaire auteur Annabeth Heldring ; Martin Appelman
Type materiaal Boek
Uitgave [Hilversum] : Lias, cop. 2012
Overige gegevens 270 p - ill - 23 cm
Annotatie Vert. van: How to teach physics to your dog. - New York : Scribner, 2010
ISBN 9789088030192
PPN 344303381
Rubriekscode 531.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Kwantumtheorie
PIM Rubriek Wetenschap en Techniek
PIM Trefwoord Kwantumtheorie