Wie schiet daar toch?
Boek

Wie schiet daar toch? getuigen van de laatste Europese oorlog (cop. 2012)/ Mone Slingerland, [foto's Mone slingerland ... et al.]

Journalistieke reportages over het leven en de humanitaire situatie in het door de burgeroorlog verscheurde voormalig Joegoslavië.

Recensie

In 1987 bezoekt historica en journaliste Mone Slingerland voor het eerst Joegoslavië. Het land fascineert haar. Als na het einde van de Koude Oorlog en de dood van Tito het land uiteenvalt en het gruwelijke Balkanconflict uitbreekt, doet ze uitgebreid verslag van de 'laatste oorlog in Europa' voor de Volkskrant, De Morgen en enkele weekbladen. Voor Het Parool is ze enige tijd correspondent in Belgrado en verslaat ze de oorlog in Kosovo. In dit boek vertelt de auteur het verhaal van de strijd in voormalig Joegoslavië in boeiende reportages en in portretten van een aantal opmerkelijke mensen. Hun belevenissen geven een beeld van zowel het uiteenvallen van het land als van de huidige situatie. Een hele generatie wordt door het gewapende conflict blijvend beschadigd. Deels zijn hun ervaringen kenmerkend voor het geweld in voormalig Joegoslavië, deels zijn ze tijdloos en representatief voor etnische, religieuze en politieke conflicten elders in de wereld. Voor de vele Nederlanders die in Bosnië, Kroatië of elders op de Balkan hebben gediend, herkenbare verhalen. Voor buitenstaanders schetsen de reportages en ontmoetingen van Slingerland een indrukwekkend beeld van de humanitaire en politieke ellende van de burgeroorlog. Een van de betere boeken over dit onderwerp.

Specificaties

Nederlands | 9789047200420

Titel Wie schiet daar toch? : getuigen van de laatste Europese oorlog
Auteur Mone Slingerland
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Artemis & Co, cop. 2012
Overige gegevens 339 p., [8] p. pl - ill - 22 cm
Annotatie Met lit. opg
ISBN 9789047200420
PPN 340517484
Rubriekscode 929
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Burgeroorlogen; Joegoslavie; Verhalen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Burgeroorlogen