Wat een held!
Boek

Wat een held! tien vaderlanders op een voetstuk (cop. 2012)/ Martin Sommer

Korte biografische schetsen van tien vooraanstaande personen uit de Nederlandse geschiedenis, met aandacht voor hun verering (of verguizing) in de historiografie.

Recensie

Volgens historicus en Volkskrant-redacteur Martin Sommer krijgt de vaderlandse geschiedschrijving steeds meer het karakter van 'inquisitiegeschiedenis', waarbij grimmig afgerekend wordt met fouten uit het verleden. Door tien hoofdrolspelers op te voeren die zich door hun moed, onbaatzuchtigheid of intelligentie een heldenstatus hebben verworven, poogt de auteur in dit boek dat zwartgallige beeld van de nationale historie te nuanceren. Met de ene held lukt dit beter dan met de andere; zo weet Sommer zelfs met zijn enthousiasme het blazoen van de meedogenloze Jan Pietersz Coen niet meer geloofwaardig op te poetsen. Zoals de auteur in zijn inleiding al aangeeft, zijn de levens van de tien uitverkorenen elders al doorwrochter te boek gesteld. Interessanter is zijn reconstructie van hoe de helden en hun nagedachtenis door de tijd heen voor allerlei doeleinden werden - en worden - ingelijfd. De redactie had strenger gekund: de inhoudelijk boeiende tekst wordt al te zeer ontsierd door tik- en zetfouten en oneigenlijke afbraakstreepjes. Met literatuurlijst.

Specificaties

Nederlands | 9789085712527

Titel Wat een held! : tien vaderlanders op een voetstuk
Auteur Martin Sommer
Type materiaal Boek
Editie 1e dr;
Uitgave Diemen : Historisch Nieuwsblad, cop. 2012
Overige gegevens 112 p - 22 cm
Annotatie Met lit. opg
ISBN 9789085712527
PPN 343310880
Rubriekscode 937
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Historische personen; Nederland; Biografieën ; Civilis, Julius ; Floris V (graaf van Holland) ; Willem I (prins van Oranje) ; Coen, Jan Pieterszoon ; Ruyter, Michiel Adriaensz. de ; Capellen tot den Poll, Joan Derk van der ; Thorbecke, J.R. ; Frank, Anne ; Drees, Willem (sr.) ; Cruijff, Johan
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Historische personen