Onvoorwaardelijk
Boek

Onvoorwaardelijk roman (2012)/ Julie Klassen, vert. [uit het Engels] door Lia van Aken

Nadat de 20-jarige dochter van een dominee begin negentiende eeuw ongehuwd zwanger is geraakt, wordt ze door haar familie verstoten en gaat wonen in een opvanghuis voor ongehuwde moeders.

Recensie

Domineesdochter Charlotte Lamb (20) doet het onvergeeflijke: ze raakt begin 1800 ongehuwd zwanger en weigert de vader te noemen. Haar gechoqueerde vader verstoot haar. In een tehuis voor ongehuwde moeders begint haar nieuwe leven in een niet-geprivilegeerde wereld waarin meisjes moeten werken om met hun kinderen te overleven. Ondanks de moeilijkheden en desperate keuzes vindt Charlotte met de hulp van de begeleidende arts haar weg en lotsbestemming. Het eerste deel, over het leven in het tehuis, is origineel, spannend, goed geschreven en bevat weinig bekende informatie over ongehuwde moeders en hun opvang. Met name die van syfilisbaby's, die door geiten werden gezoogd. Het tweede deel, over Charlottes terugkeer in de maatschappij als min en gouvernante, is leuk, maar traditioneler en bevat een aantal niet geheel uitgewerkte verhaallijnen. Interessant is met name de beschrijving van het leven van de bedienden bij de rijken en het werk en leven van artsen. Een aardig boek dat toch aanzet tot nadenken. Debuutroman van de auteur die daarna verschillende boeken schreef. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789029720960

Titel Onvoorwaardelijk : roman
Auteur Julie Klassen
Secundaire auteur Lia van Aken
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Voorhoeve, 2012
Overige gegevens 423 p - 22 cm
Annotatie Oorspr. Nederlandse uitg.: Kampen : Voorhoeve, cop. 2010 - Vert. van: Lady of Milkweed Manor. - Bloomington, MI : Bethany House Publishers, 2007
ISBN 9789029720960
PPN 343214474
Genre historische roman
Taal Nederlands