Als leven en leren niet vanzelf gaan
Boek

Als leven en leren niet vanzelf gaan hoofd, hart en handen in de Tobiasschool (2012)/ Marcel Seelen, [foto's: Hugo Rompa]

Beschrijving van een aangepaste vorm van vrijeschoolonderwijs aan leerlingen van 7-17 jaar die extra aandacht en structuur nodig hebben, zoals dat wordt gegeven op een school in Amsterdam.

Recensie

Tobiasonderwijs is vrijeschoolonderwijs voor kinderen met een behoefte aan extra aandacht en structuur. Marcel Seelen toont in een kleurrijk palet van bondige praktijkbeschrijvingen hoe de Amsterdamse Tobiasschool leerlingen tot hun eigen kern brengt. Het betreft hier leerlingen van 7-17 jaar. Na een ontstaansgeschiedenis volgen beschrijvingen van lessen en activiteiten voor verschillende leeftijdsgroepen in verschillende vakken. Levendige schetsen van leerlingen en hun gedragingen worden deels aangevuld met achtergrondbeelden door hun mentoren. Leraren en leerlingen vertellen over hun motivatie. Oud-leerlingen verhalen over wat dit onderwijs voor hen heeft betekend. Rode draad door dit alles is de onvoorwaardelijke betrokkenheid van de leraren bij hun leerlingen. Deze leerlingen zijn meer dan wie ook afhankelijk van de positieve ervaring van het worden gezien, van het zich gekend voelen. In het afsluitende stukje over de bron van de antroposofie wordt dit motief helder onderbouwd. De aforistische opzet en de interviewstijl maken het boekje tot een vreugdevolle leeservaring.

Specificaties

Nederlands | 9789072052988

Titel Als leven en leren niet vanzelf gaan : hoofd, hart en handen in de Tobiasschool
Auteur Marcel Seelen
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Pentagon, 2012
Overige gegevens 113 p - ill - 21 cm
Annotatie Uitg. in opdracht van het bestuur van de Tobiasschool, Amsterdam
ISBN 9789072052988
PPN 353549037
Rubriekscode 453.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Tobiasschool (Amsterdam)
PIM Rubriek Opvoeding en Onderwijs
PIM Trefwoord Vrije Scholen