Filosofie in de praktijk
DVD

Filosofie in de praktijk (cop. 2012)/ written and presented by Alain de Botton, prod. & dir. by Neil Crombie

Drie series waarin de filosoof Alain de Botton (1969) de zin en betekenis van reizen analyseert aan de hand van zijn eigen reiservaringen en die van beroemde schrijvers; kijkt hoe het gevoel van status, of gebrek aan status, ons geluk kan beïnvloeden; beschouwt de relatie tussen het welbevinden van de mens en zijn omgeving (de architectuur) vanuit kunsthistorisch perspectief.

Aanwezigheid

Recensie

De in Zwitserland geboren en als kind naar Engeland verhuisde filosoof Alain de Botton (1969) is niet alleen een origineel denker, hij kan ook nog boeiend schrijven en aanstekelijk vertellen. Vanaf 'Hoe Proust je leven kan veranderen' (1997) tot en met 'Religie voor atheïsten' (2011) heeft hij in een lange rij boeken allerlei aspecten van het dagelijks leven van een verfrissend commentaar voorzien. De televisiebewerking van drie van die boeken staat op deze dvd's. Het gaat om 'De kunst van het reizen' (2002), 'Statusangst' (2004) en 'De architectuur van het geluk' (2006)*. Hij analyseert respectievelijk de zin en betekenis van reizen aan de hand van zijn eigen reiservaringen en die van beroemde schrijvers; hij analyseert hoe het gevoel van status, of gebrek aan status, ons geluk kan beïnvloeden; hij beschouwt de relatie tussen het welbevinden van de mens en zijn omgeving (de architectuur) vanuit kunsthistorisch perspectief. Een genot om naar te luisteren en te kijken, ook al gaat de breedte van de visie van De Botton wellicht ten koste van de diepgang. De films zitten de boeken niet in de weg, integendeel: kijken nodigt uit tot lezen, en omgekeerd.

Specificaties

Engels

Titel Filosofie in de praktijk
Uniforme titel The perfect home Status anxiety The art of travel
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Auteur Alain De Botton
Secundaire auteur Neil Crombie
Type materiaal DVD
Uitgave Amsterdam : B-Motion, cop. 2012
Overige gegevens 3 dvd-video's (7× 48 min.) - kleur, geluid, breedbeeld
Annotatie Titel van omslag ; Engels gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de documentaires: Groot-Brittannië, 2006, 2004, 2003 - Bevat: The perfect home ; Status anxiety ; The art of travel
PPN 34099729X
Rubriekscode 157.3
Taal Engels
Onderwerp algemeen Filosofie ; Bouwkunst ; Industriële vormgeving ; Sociale positie ; Zelfbeeld ; Reizen
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Filosofie