Scandinavisch goud
Boek

Scandinavisch goud (1963-...)

Specificaties

Nederlands

Titel Scandinavisch goud
Uniforme titel Skandinavisch goud
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Meulenhoff, 1963-...
Overige gegevens - 20 cm
PPN 155498479
Taal Nederlands

Relaties/Serie

De verdwenen postzegel
Boek

De verdwenen postzegel (cop. 1962)

Een toevallig verdwenen postzegel brengt in een eenvoudig saamhorig Zweeds gezin, hevige beroering teweeg. De vijf kinderen, die tijdelijk alleen thuis zijn, gaan ieder op hun eigen manier op zoek naar de kostbare postzegel. Dit levert aanvankelijk geen enkel aanknopingspunt op, maar uiteindelijk blijkt dat de jongste de postzegel heeft gebruikt voor een brief aan zijn moeder. Tot grote vreugde van iedereen, heeft hij in zijn argeloosheid de brief aan een telefoondraad opgehangen, waardoor de zegel nog ongestempeld is en zijn volle waarde heeft behouden.

vol. 11
Beschikbaar | klik hier om de beschikbaarheid te bekijken
Viola Wahlstedt
Matthias en Jack, de scheepshond
Boek

Matthias en Jack, de scheepshond (cop. 1963)

Matthias voelt zich dikwijls eenzaam, zelfs nu hij een broertje heeft gekregen. Het is dan ook een hele opgave om Jack, de scheepshond die hij had gevonden en verzorgd, terug te brengen naar het schip waar hij thuishoort. Samen met zijn grote vriend Martin brengt hij de hond terug, als de baas van Jack in de haven is teruggekeerd. Om Matthias wat op te vrolijken geeft Martin hem een fiets en leert hem fietsen. Als hij ook nog een jongetje in de buurt leert kennen en daarmee vriendschap sluit, komt Matthias wat over het verlies van Jack heen.

vol. 14
Beschikbaar | klik hier om de beschikbaarheid te bekijken
Hans Peterson
Edward de grote detective
Boek

Edward de grote detective ([1961])

vol.
Beschikbaar | klik hier om de beschikbaarheid te bekijken
Finn Havrevold
Matthias in gevaar
Boek

Matthias in gevaar (1961)

Matthias voelt zich eenzaam na zijn verhuizing, maar gelukkig heeft hij een buurjongetje bij zich als hij een spannend avontuur beleeft met smokkelaars en zich ontfermt over een zwerfhond

vol.
Beschikbaar | klik hier om de beschikbaarheid te bekijken
Hans Peterson
Matthias, Martin en Mari
Boek

Matthias, Martin en Mari (cop. 1960)

In de kerstvakantie moet Matthias veel tijd alleen doorbrengen, maar gelukkig is Martin er om hem te helpen met de verzorging van het oude paard van een vrachtrijder

vol.
Beschikbaar | klik hier om de beschikbaarheid te bekijken
Hans Peterson
Op zoek naar Peter
Boek

Op zoek naar Peter (cop. 1962)

De Finse kinderen Raili en Pavo zijn twee jaar na de dood van hun moeder, als pleegkinderen door een Zweeds echtpaar aangenomen. Hun vader laat nooit iets van zich horen en ook hun grote broer Peter heeft het laatste jaar niet meer geschreven. Hoewel de kinderen het goed hebben bij hun pleegouders, verlangen zij vaak erg naar Peter. Als Pavo op zekere dag in het dorp hoort spreken over een roodharige Finse jongen die zo mooi harmonica kan spelen, vertelt hij het nieuws aan zijn zusje in de overtuiging dat het om Peter moet gaan. Zij besluiten om op zoek te gaan naar Peter, in plaats van bij een vriendinnetje te gaan logeren, zodat hun pleegouders niets behoeven te merken. Maar elke keer als ze denken op het spoor van Peter te zijn, is hij net weer verdwenen. Na veel avonturen geven ze de moed op en keren terug naar huis. Als er op een avond een vreemde man in het bed van Pavo ligt, blijkt die man tot vreugde van Raili en Pavo, hun broer Peter te zijn.

vol.
Beschikbaar | klik hier om de beschikbaarheid te bekijken
Britt G. Hallqvist
De vader van Jack
Boek

De vader van Jack (cop. 1963)

Een levendig, humoristisch verhaal over Jack die in een winkel in een fantasiestad een vader uitkiest, die hem kan helpen met het bouwen van zijn meccano. Deze vader blijkt een vrolijke kunstenaar te zijn, die leuke spelletjes weet te verzinnen en die iedereen in een opgewekte stemming weet te brengen. Tenslotte als 'de wind gunstig is', verhuizen ze met z'n drieën - ook met de moeder van Jack - naar een zelfgebouwd huis op een eiland in een fantasiestad, waar hen een vrolijk leventje wacht.

vol.
Beschikbaar | klik hier om de beschikbaarheid te bekijken
Britt G. Hallqvist
Kom terug, Jack
Boek

Kom terug, Jack (cop. 1961)

Om aan zijn nichtje Jonetta te bewijzen, dat zijn hond een bijzonder slimme hond is, in tegenstelling tot wat anderen van zijn hond vinden, laat Peter tijdens tocht met zijn nichtje naar een berghut, zijn hond plotseling los. Hij hoopt dat de hond dan uit zichzelf bij hen zal terugkeren. Door sneeuwverschuivingen raakt de hond echter het spoor bijster en als de kinderen eindelijk na een zware tocht in de hut aankomen, zijn daar ook een vijftal Lappen, die daar uitrusten van hun jacht op een 'beest', dat onrust bracht onder de rendierkudden. In hun angst om het welzijn van de hond, volgen de kinderen ondanks het uitdrukkelijke verbod, het skispoor van de Lappen, doch worden door slecht weer overvallen en raken ook uit elkaar. Zij worden slechts ternauwernood gered door de Lappen en tot Peter's vreugde blijkt Jack daar een groot aandeel in te hebben. Deze krijgt dan eindelijk de waardering die hem toekomt.

vol. [8]
Beschikbaar | klik hier om de beschikbaarheid te bekijken
Viola Wahlstedt
Mag ik meerijden, Katarina?
Boek

Mag ik meerijden, Katarina? (cop. 1960)

Malena, een arm en ongelukkig weesmeisje, loopt op een dag weg van haar hardvochtige pleegmoeder. Aan de klokkenmaakster Katarina, vraagt ze of zij en haar hond met haar mee mogen in haar auto en niet alleen voor één ritje, maar voor altijd. De klokkenmaakster is een hartelijke vrouw en daarom stemt ze er mee in. Als Malena onderweg vertelt over de vreemde man die zij ontmoette, vindt Katarina haar verloren zoon na jaren op diezelfde dag terug, en is het geluk voor hun drieën en de hond volmaakt.

vol. dl. 5
Beschikbaar | klik hier om de beschikbaarheid te bekijken
Viola Wahlstedt
Marit het vogelmoedertje
Boek

Marit het vogelmoedertje (cop. 1961)

Een kwikstaartje, dat bij de trek naar het zuiden is achtergebleven, vliegt door een open raam een boerderij binnen. De negenjarige Marit van de boerderij, ontfermt zich over het vogeltje en verzorgt het zo goed mogelijk. Als een journalist over haar en de kwikstaart schrijft, wil een reisbureau na dit verhaal het vogeltje per vliegtuig naar warmere streken vervoeren. Marit moet veel moeilijkheden overwinnen, voor zij samen met haar vader het vogeltje naar de trein kan brengen, zodat het via Oslo per vliegtuig naar Griekenland kan worden meegenomen. Van daar uit kan de kwikstaart op eigen kracht verder vliegen naar Afrika.

vol. no. 7
Beschikbaar | klik hier om de beschikbaarheid te bekijken
Amund Schröder
Bengt uit de Hemelstraat
Boek

Bengt uit de Hemelstraat (1964)

Bengt loopt als gevolg van kinderverlamming mank. Hij is daardoor zo bang geworden voor de andere kinderen met hun ruwe spelletjes en geplaag, dat hij niet meer naar school durft te gaan. Als hij een blinde jongen ontmoet, die voor niets en niemand bang is, verandert er veel boor Bengt. Bosse en hij sluiten vriendschap en beleven, samen met de geleidehond, nog heel wat avonturen. Omdat Bengt de blinde jongen op straat veel moet helpen en zelfs moet verdedigen tegen een grote, laffe jongen, overwint hij zijn angsten en durft hij weer naar school te gaan.

vol. nr. 19
Beschikbaar | klik hier om de beschikbaarheid te bekijken
Eva Malmström