God, Heidelberg en Oranje
Boek

God, Heidelberg en Oranje 450 jaar Heidelbergse Catechismus (cop. 2013)/ Karla Apperloo-Boersma en Herman J. Selderhuis (red.)

Geschiedenis van de in 1563 gepubliceerde Heidelbergse Cathechismus en van het religieuze leven van het huis van Oranje.

Aanwezigheid

Recensie

In 1563 verscheen in Heidelberg in de Palts een gedrukte catechismus, een gereformeerde geloofsbelijdenis voor kinderen en ongeschoolde volwassenen. In vraag en antwoord kregen zij de geloofsleer uitgelegd. Nog in het zelfde jaar kwam de Nederlandse vertaling uit. Nu is de Heidelberger Catechismus zelfs per twitter beschikbaar. De verjaardag was aanleiding voor maar liefst drie tentoonstellingen: twee in Heidelberg en een in Paleis het Loo in Apeldoorn. Ze geven samen een zeer compleet beeld van hoe de catechismus tot stand kwam en hoe die zich verspreidde. Ook wordt het verhaal verteld van Heidelberg en het graafschap Palts in de zestiende eeuw. In Nederland ligt de focus (ietwat geforceerd) op de leden van het Huis van Oranje: hoe gingen zij om met de catechismus, de protestantse geloofsleer en andere religies? De eerste helft van deze lijvige uitgave van de drie tentoonstellingen samen, bevat zeventien goed leesbare en mooi geïllustreerde wetenschappelijke verhandelingen, waarna in de andere helft de catalogi van de tentoonstellingsobjecten zijn opgenomen. Complete en nieuwe beschouwing over de bijzondere en nog altijd actuele Heidelberger Catechismus en over de religieuze beleving van de Oranjes.

Specificaties

Nederlands | 9789043519762

Titel God, Heidelberg en Oranje : 450 jaar Heidelbergse Catechismus
Secundaire auteur Karla Apperloo-Boersma ; Herman J. Selderhuis
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Kok, cop. 2013
Overige gegevens 454 p - ill - 29 cm
Annotatie Dit boek begeleidt de tentoonstellingen 'Macht des Glaubens, 450 Jahre Heidelberger Katechismus' in Heidelberg en 'Oranje en religie, tentoonstelling in het kader van 450 jaar Heidelbergse Catechismus, 1563-2013' in Apeldoorn - Met lit.opg
ISBN 9789043519762
PPN 344671909
Rubriekscode 251.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Heidelbergse Catechismus; Geschiedenis; Opstellen ; Oranje-Nassau, Huis van; Geloofsbeleving
Trefwoord Het Loo, paleis-
Tentoonstellingen
Tentoonstellingscatalogi
Godsdienst
Oranje, Huis van
Geschiedenis; 16e eeuw
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Catechismus