A royal affair
DVD

A royal affair (cop. 2013)/ [cast] Mads Mikkelsen ... [et al.], dir. by Nikolaj Arcel

In 1768 wordt Johann Friedrich Struensee lijfarts van de Deense koning Christian VII. Hij krijgt veel invloed op staatszaken als vertrouweling van de labiele koning en als de geliefde van koningin Caroline Mathilde.

Recensie

Deens historisch kostuumdrama van Nicolaj Arcel. In 1766 wordt de 15-jarige Britse prinses Caroline Mathilde uitgehuwelijkt aan haar iets oudere neef, koning Christiaan VII van Denemarken en Noorwegen. De koning is geestelijk instabiel, waardoor de ministers en daarmee de hoge adel in feite de macht hebben. In 1768 krijgt de koning een nieuwe lijfarts, de Duitse Johann Friedrich Struensee, die zijn vertrouwen wint en zo zijn verlichtingsideeën in nieuwe wetten kan omzetten. Struensee krijgt ook een affaire met de koningin, wat tot zijn ondergang leidt. Deze periode is ook beschreven in de roman 'Het bezoek van de lijfarts' van Per Olov Enquist. Raymond van den Boogaard (NRC 17-2-'12): '(...) 'A royal affair' heeft alles van een grote film. Er is prachtig spel van Mads Mikkelsen als hofarts Struensee, Alici Vikander als koningin Caroline Mathilde en Mikkel Boe Folsgaard als de koning. Het verhaal is historisch accuraat en relevant, de film is als kostuumstuk prachtig maar niet tuttig vormgegeven, en ondanks alle heftige emoties en spanningen valt er af en toe te lachen. (...)' De film kreeg een Oscarnominatie voor Beste niet-Engelstalige film, Folsgaard won in Berlijn de Zilveren beer voor Beste acteur.

Specificaties

Deens | 8716777942604

Titel A royal affair
Uniforme titel En kongelig affære
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Nikolaj Arcel ; Mads Mikkelsen
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : A-Film, cop. 2013
Overige gegevens 1 dvd-video (128 min.) - kleur, geluid
Annotatie Deens gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de film: Denemarken, 2012 - Oorspr. titel: En kongelig affære
ISBN 8716777942604
PPN 355221152
Genre historische roman
Thematrefwoord Denemarken; 18e eeuw
Taal Deens