De zondag waarop ik wereldkampioen werd
Boek

De zondag waarop ik wereldkampioen werd novelle (2013)/ Friedrich Christian Delius, vert. [uit het Duits] door José Rijnaarts

Een elfjarige Duitse jongen, die opgroeit in een domineesgezin en erg van voetballen houdt, heeft de tijd van z'n leven tijdens het Wereldkampioenschap Voetbal in 1954.

Recensie

Het wonder van Bern was de finale van het wereldkampioenschap voetbal: West-Duitsland-Hongarije: 3-2. Een elfjarige jongen is op die zondag, 4 juli 1954, aan de radio gekluisterd. De wedstrijd weerspiegelt zijn eigen opgroeien in een religieus milieu vol geboden. De Duitse schrijver (1943), van wie eerder 'Portret van een moeder als jonge vrouw' verscheen, laat gedetailleerd en scherp zien hoe de verplichte zondagsrust botst op de vrijheidsdrang van de jongen, die tot in zijn taalgebruik - hij stottert - geremd is. De novelle begint met oorverdovend klokkengebeier en eindigt met een overwinningsroes. God en de dominee/vader zijn de machthebbers die het stotteren van de jongen stimuleren, maar die macht kan gebroken worden, zoals Duitsland de macht van Hongarije breekt. De sfeer van de Koude Oorlog en de benauwde religieuze sfeer zijn effectief afgezet tegen het verlangen van de jongen zijn ketens te verbreken. Normale druk.

Specificaties

Nederlands | 9789461640932

Titel De zondag waarop ik wereldkampioen werd : novelle
Auteur Friedrich Christian Delius
Secundaire auteur Jose Rijnaarts
Type materiaal Boek
Editie 1e dr;
Uitgave Amsterdam : Van Gennep, 2013
Overige gegevens 111 p - 20 cm
Annotatie Vert. van: Der Sonntag, an dem ich Weltmeister wurde. - Reinbek bei Hamburg : Rowohlt, 1994
ISBN 9789461640932
PPN 338926429
Genre kinderleven
Thematrefwoord Jeugdervaringen ; Voetbal ; Bondsrepubliek Duitsland
Taal Nederlands