Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Scherven
Boek

Scherven nazaten van foute Nederlanders over hun familieverleden (2013)/ Bettina Drion, [red.: de Lettervrouw, Maaike Molhuysen]

Kinderen en kleinkinderen van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog fout waren, vertellen over de gevolgen van die keuze voor hun leven.

Aanwezigheid

Recensie

Na een inleiding over auteurs eigen betrokkenheid bij het onderwerp volgen drie delen. Het eerste beschrijft haar zoektocht naar het verleden van haar opa die NSB-lid was en in 1945 werd geëxecuteerd, en de gesprekken die ze daarover met haar vader voerde. In deel 2 vertellen vier mensen, drie onder pseudoniem en Grimbert Rost van Tonningen, oudste zoon van de NSB-voorman en zijn vrouw, over het verleden van hun ouders/grootouders, de invloed ervan op hun leven, identiteitsproblemen en loyaliteit jegens het foute familielid. Deel 3 vertelt kort hoe het haar vader verging nadat ze een roman schreef over haar foute opa. Na een studie Algemene Cultuurwetenschappen publiceerde Drion (1968) verhalen en romans, waarvan de laatste, 'Porselein'* over haar NSB-opa. In dit integere boek over de ingrijpende gevolgen van een foute keus van voorouders in de Tweede Wereldoorlog voor (klein)kinderen beschrijft ze sober haar eigen ervaringen en laat vier anderen de ruimte voor hun indringende verhaal. Met in aparte kaders goede info over o.a. NSB, SS, SD, Rost van Tonningen. Met lijst van geraadpleegde bronnen en twee nuttige adressen.

Specificaties

Nederlands | 9789460681240

Titel Scherven : nazaten van foute Nederlanders over hun familieverleden
Auteur Bettina Drion
Secundaire auteur Maaike Molhuysen
Type materiaal Boek
Editie 1e dr;
Uitgave Baarn : Marmer, 2013
Overige gegevens 185 p - ill - 22 cm
ISBN 9789460681240
PPN 352617004
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Collaboratie; Nederland; Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Collaboratie