Vriendschap in de oorlog
Boek

Vriendschap in de oorlog (cop. 2012)/ Martine Letterie & Mariska van Soolingen, met tek. van Marja Meijer

Marieke maakt kennis met de joodse jongen Bram. Het is oorlog en de vader van Marieke is een NSB'er. Hoe groter de beperkingen voor joden worden, hoe meer Marieke de zijde van Bram kiest. Vanaf ca. 10 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Op de middelbare school in Rotterdam maakt Marieke kennis met de joodse jongen Bram. Het is oorlog en de vader van Marieke is een NSB'er. Marieke heeft het heel moeilijk met de ideeën van haar ouders. Ze houdt haar vriendschap met Bram gemakshalve geheim. Hoe groter de beperkingen voor joden worden, hoe zelfbewuster Marieke de zijde van Bram kiest. De tijdsindeling over twee jaar is ongelijk: aanvankelijk gaat alles vrij langzaam, maar daarna volgt een snelle afwikkeling over een langere tijd. Marieke groeit van een onwetend kind uit tot een jongere met zin voor verantwoordelijkheid en rechtvaardigheid. Het verhaal vertelt op een eenvoudige manier over de oorlog en toont hoe de situatie, naargelang de plaats waar je woonde of wie je was, sterk kon verschillen. Dat Bram, dankzij de hulp van Marieke, aan deportatie kan ontsnappen, past bij de optimistische toon. Op dramatische oorlogsgebeurtenissen wordt niet ingegaan. Deel in de reeks 'BoekenBakkers'*, geïnspireerd op de verhalen van acht winnaars van een schrijfwedstrijd voor kinderen, in samenwerking met een gerenommeerde auteur. Geschreven in een duidelijke taal met korte zinnen. Het is een vlotlezend verhaal voor kinderen vanaf ca. 10 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789048710638

Titel Vriendschap in de oorlog
Auteur Martine Letterie ; Mariska van Soolingen
Secundaire auteur Marja Meijer
Type materiaal Boek
Uitgave Tilburg : Zwijsen, cop. 2012
Overige gegevens 91 p - tek - 22 cm
Annotatie Op omslag: geïnspireerd op het verhaal van Mariska van Soolingen. - Stichting lezen & schrijven - Uitg. van Link. Business Creatives voor EMTÉ supermarkten
ISBN 9789048710638
PPN 340864257
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Vriendschap ; Nederland; Wereldoorlog II
Taal Nederlands

Relaties/Serie

BoekenBakkers
Boek

BoekenBakkers (2012-...)

vol. 5
Uitgeleend