Het noodlot van een ketter
Boek

Het noodlot van een ketter Adriaan Koerbagh 1633-1669 (cop. 2013)/ Bart Leeuwenburgh, [eindred.: Ernst van Raaij]

Biografie van de zeventiende-eeuwse Amsterdamse arts en vrijdenker, geestverwant van Spinoza, die vanwege zijn gedachtegoed overleed in gevangenschap.

Aanwezigheid

Recensie

De Amsterdamse arts en vrijdenker Adriaan Koerbagh was een geestverwant van Spinoza (1637-1677), maar in tegenstelling tot die beroemde wijsgeer zocht Koerbagh voor zijn gedachtegoed het grote publiek met enkele publicaties in het Nederlands. Onder meer ontkende hij de goddelijke drie-eenheid en plaatste hij vraagtekens bij het gezag van de Bijbel en de gereformeerde predikanten. In Nederland was in de zeventiende eeuw op intellectueel gebied meer mogelijk dan elders in Europa, maar dit ging de autoriteiten toch te ver. In 1668 werden zijn geschriften verboden en werd Koerbagh veroordeeld tot tien jaar opsluiting in het rasphuis, waar hij echter al na een jaar kwam te overlijden. Leeuwenburgh, die eerder al een boek over de receptie van Darwin in Nederland publiceerde, reconstrueert het leven van deze dissidente denker aan de hand van de schaarse archiefgegevens. Hij plaatst Koerbagh's leven tegen de achtergrond van het politieke, kerkelijke en wetenschappelijke klimaat in de Republiek. Ook zijn familieachtergrond komt aan de orde. Voorzien van illustraties in kleur en zwart-wit, eindnoten, een literatuuroverzicht en register. Als tragisch slachtoffer van intolerantie is Koerbagh de moeite waard om kennis van zijn leven te nemen; het boek is bovendien prettig geschreven.

Specificaties

Nederlands | 9789460041143

Titel Het noodlot van een ketter : Adriaan Koerbagh 1633-1669
Auteur Bart Leeuwenburgh
Secundaire auteur Ernst van Raaij
Type materiaal Boek
Uitgave Nijmegen : Vantilt, cop. 2013
Overige gegevens 262 p., XVI p. pl - ill - 22 cm
Annotatie Met bibliogr., lit. opg., reg
ISBN 9789460041143
PPN 34330922X
Rubriekscode 934.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederland; Mentaliteitsgeschiedenis; 17e eeuw ; Nederland; Verlichting (tijdperk) ; Koerbagh, Adriaen