Van Reynaart de vos tot Sint Brandaan
Boek

Van Reynaart de vos tot Sint Brandaan verhalen uit de middeleeuwen (cop. 2013)/ verteld door Simone Kramer, met ill. van Els van Egeraat

Lees over koning Karel en de ridder Elegast, over de sluwe vos Reynaert en over de reis van Sint Brandaan. Zeven beroemde verhalen uit de middeleeuwen worden naverteld. Met waterverfillustraties in kleur. Vanaf ca. 12 jaar.

Recensie

Verhalen uit de middeleeuwen kenmerken zich vaak door bloederig geweld en er komt regelmatig seks in voor. Ze waren zeker niet bedoeld voor kinderen, maar net als bij de sprookjes van Grimm zijn ze met de nodige aanpassingen wel kindvriendelijk te maken. Simone Kramer is zeer geslaagd in haar bewerking van zeven klassieke verhalen, waaronder 'Karel en Elegast' en 'Roelant'. Het oorspronkelijke taalgebruik is voor volwassenen al een hele opgave, maar in deze uitgave leest het heerlijk weg, waardoor volwassenen ook zullen genieten bij het voorlezen. Door de eenvoud in taal en het vakkundig vermijden van al te gruwelijke details, komt de nadruk te liggen op de ingenieuze verhaalelementen die het oorspronkelijke werk zo bijzonder maken. Hier en daar voegt de schrijfster een vleugje humor toe om de doelgroep goed aan te blijven spreken. De verhalen variëren in lengte en zijn waar nodig praktisch opgedeeld om de aandacht vast te kunnen houden van jonge kinderen. De sfeervolle kleurenillustraties van Els van Egeraat doen de rest om het geheel tot een prachtig boek te maken. In 2011 verscheen 'Van Parcifal tot Beowulf: verhalen uit de middeleeuwen'*. Een mooie introductie van verhalen die later op de middelbare school terug zullen komen tijdens Nederlands. Vanaf ca. 11 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789021671383

Titel Van Reynaart de vos tot Sint Brandaan : verhalen uit de middeleeuwen
Auteur Simone Kramer
Secundaire auteur Els van Egeraat
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Ploegsma, cop. 2013
Overige gegevens 168 p - ill - 25 cm
ISBN 9789021671383
PPN 352881550
Rubriekscode 872
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Heldendichten ; Ridderromans ; Reinaert (verhaal) ; Lais (gedicht) ; Nibelungenlied ; Chanson de Roland (verhaal) ; Karel ende Elegast (verhaal) ; Brandaen (verhaal)
PIM Rubriek Gedichten en Versjes
PIM Trefwoord Heldendichten