Io e te
DVD

Io e te ([2013])/ [con] Tea Falco ... [et al.], dir. Bernardo Bertolucci

Een 14-jarige jongen die spijbelt van school en zijn verslaafde oudere halfzus schuilen beiden in de kelder van een appartementencomplex. Zo zijn ze elkaar tot steun bij hun groei naar volwassenheid.Lorenzo (14), die spijbelt van school, en zijn oudere verslaafde halfzusje Olivia (23) schuilen beiden in de kelder van een appartementencomplex. Ze zijn elkaar tot steun bij hun groei naar volwassenheid. Vanaf ca. 15 jaar.

Recensie

Italiaanse coming-of-age-film uit 2012 van de 72-jarige, aan een rolstoel gekluisterde, Bernardo Bertolucci (Last tango in Paris; Novecento; The Last emperor). Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Niccolò Ammaniti met de Nederlandse titel: 'Ik en jij'*. Het verhaal speelt zich af in de kelder van een appartementencomplex. De veertienjarige Lorenzo heeft zijn moeder voorgelogen dat hij met zijn schoolklas op wintersport gaat. In plaats daarvan heeft hij zich opgesloten in de kelder waar hij hoopt een week lang fantasyboeken te lezen, cola te drinken en naar popmuziek te luisteren. Maar dan komt onverwacht zijn oudere halfzus Olivia, die de kelder uitgekozen heeft om af te kicken van haar verslaving. De pers is positief. Belinda van de Graaf (Trouw 7-2-'13) geeft 4 (van 5) sterren: 'Bertolucci maakt in de herfst van zijn leven een kleine film over de opbloeiende vriendschap tussen broer en zus, een verhaal vol hoop dat scherp stelt op een glimlach.' Annet de Jong (Telegraaf 7-2-'12) geeft 3 1/2 (van 5) sterren: '(...) een plezierige kleine 'coming of age'-film over twee mensen die geen vrienden zijn, geen minnaars en ook geen 'gewone' broer en zus. Lorenzo's hormonen gieren in het rond op de pakkende retrosoundtrack.' Vanaf ca. 15 jaar.

Specificaties

Italiaans

Titel Io e te
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Bernardo Bertolucci ; Tea Falco ; Niccolò Ammaniti
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : Homescreen, [2013]
Overige gegevens 1 dvd-video (103 min.) - kleur, geluid
Annotatie Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld. - Gebaseerd op het boek van Niccolò Ammaniti - Videoversie van de film: Italië, 2012
PPN 355578395
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Identiteit ; Drugs
Taal Italiaans