Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
Lincoln
DVD

Lincoln (cop. 2013)/ dir. by Steven Spielberg, prod. Kathleen Kennedy, Steven Spielberg ; [starring] Daniel Day-Lewis ... [et al.]

Als in 1865 de 16e president van de Verenigde Staten Abraham Lincoln het land verscheurd ziet worden door een bloedige burgeroorlog tussen de noordelijke en zuidelijke staten, heeft de president in een ernstig dilemma: hij wil de oorlog beëindigen maar ook de slavernij afschaffen.

Recensie

Amerikaanse biopic uit 2012 van Steven Spielberg, met Daniel Day-Lewis, Sally Field, Tommy Lee Jones, David Strathairn e.a. Als in 1865 de 16e president van de Verenigde Staten Abraham Lincoln in zijn tweede ambtstermijn zit, wordt het land verscheurd door een bloedige burgeroorlog tussen de noordelijke en zuidelijke staten. De president heeft een ernstig dilemma. Hij wil de oorlog beëindigen maar ook de slavernij afschaffen. De pers is unaniem positief en geeft overwegend 4 (van 5) sterren. Eric Koch (Telegraaf (31-1-'13): 'Verplichte kost voor Amerikanen (die er twaalf Oscarniminatie aan gaven) en interessant voor alle geschiedenisliefhebbers elders op de wereld.' Jann Ruyters (Trouw 31-1-'13): 'Een zeer intelligente, rijke les in de politieke geschiedenis biedt deze film; maar soms wel wat taai.' VPRO Gids (nr. 5, 2013): 'Nog verrassender is de beheerste regie van Spielberg, die zijn monumentale cast alle ruimte gunt zich uit te leven met de ronkende dialogen van scenarist Tony Kushner. Geen puntje-van-je-stoel-cinema, wel een intelligente, volwassen, subtiel-meeslepende geschiedenisles. Met meesterlijke hoofdrol van Day-Lewis.' Winnaar van 2 Oscars en 10 nominaties.

Specificaties

Engels

Titel Lincoln
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Steven Spielberg ; Daniel Day-Lewis
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : 20th Century Fox Home Entertainment, cop. 2013
Overige gegevens 1 dvd-video (144 min.) - kleur, geluid, breedbeeld
Annotatie Engels gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de film: Verenigde Staten, 2012
PPN 356617823
Genre historische roman - biografie
Thematrefwoord Lincoln, Abraham ; Slavernij ; Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865)
Taal Engels