Hoeveel is genoeg?
Boek

Hoeveel is genoeg? geld en het verlangen naar een goed leven (cop. 2013)/ Robert & Edward Skidelsky, vert. [uit het Engels] door Pon Ruiter en Henny Corver

Kritiek op de moderne economische groeiobsessie, waarbij gemeenschapsdenken een alternatief kan zijn voor onze verslaving aan economische groei.

Aanwezigheid

Recensie

In dit boek - een aanklacht tegen economische onverzadigbaarheid - zetten vader & zoon Skidelsky grote vraagtekens bij het blinde geloof in groei. Ze vertrekken van een niet uitgekomen voorspelling uit 1930 van de beroemde econoom Keynes, en staven hun vlot geschreven verhaal met veel cijfers en citaten uit recent onderzoek. Ze specificeren de titelvraag nader tot: hoeveel is genoeg 'voor een goed leven'? In navolging van Aristoteles formuleren ze daarvoor ook criteria: gezondheid, vriendschap, veiligheid, respect, persoonlijkheid, harmonie met de natuur en ontspanning. De 'homo consumens' moet zichzelf beperkingen opleggen, want van het kapitalistische systeem zullen die niet komen. Om de mens in de goede richting te sturen moet de overheid maatregelen nemen, zoals basisinkomen voor iedereen, beperking van reclame, progressieve belasting op consumptie - niet op inkomen. Radicale en gedurfde ideeën, door 'rechts' als utopisch weggezet. Sobere uitvoering: geen illustraties, op enkele diagrammen na. Met eindoten en register.

Specificaties

Nederlands | 9789085424642

Titel Hoeveel is genoeg? : geld en het verlangen naar een goed leven
Auteur Robert Skidelsky ; Edward Skidelsky
Secundaire auteur Pon Ruiter ; Henny Corver
Type materiaal Boek
Uitgave Antwerpen : De Bezige Bij Antwerpen, cop. 2013
Overige gegevens 320 p - ill - 22 cm
Annotatie Met lit. opg., reg - Vert. van: How much is enough? - Allen Lane, 2012
ISBN 9789085424642
PPN 35606591X
Rubriekscode 307.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Welvaart; Sociologische aspecten ; Rijkdom; Ethische aspecten ; Inkomensverdeling
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Welvaart