Naar één wereld
Boek

Naar één wereld een nieuwe mondiale werkelijkheid (cop. 2013)/ Kishore Mahbubani, [vert. uit het Engels: Pieter van der Veen ... et al. ; tekstred. Marianne Tieleman]

Analyse van de gevolgen van de globalisering voor de machtsverhoudingen tussen grootmachten, met een toekomstvisie op de ontwikkeling van het statensysteem en de mogelijkheden voor mondiaal bestuur.

Aanwezigheid

Recensie

Convergentie 'naar één wereld' is volgens Kishore Mahbubani onvermijdbaar. De Singaporese oud-diplomaat zet zijn visie helder uiteen. Middels een analogie over een stuurloos schip met 193 scheepshutten met een eigen kapitein geeft Mahbubani het probleem van de huidige wereldorde weer. Nationale regeringsleiders focussen op nationale korte termijn doelen in plaats van mondiale lange termijn gevolgen. Toenemende mondiale problemen vragen echter om mondiaal bestuur. Mahbubani schroomt niet om kritiek te uiten op internationale samenwerking onder de VN, Wereldbank en het IMF. Een systeem dat gebaseerd is op oude denkbeelden en toe is aan hervorming. Zijn kernboodschap is dat het westen zijn eenzijdige controle over internationale organisaties niet moet verdedigen, maar het zich beter kan openstellen voor multilateralisme. Ondanks dat Mahbubani obstakels ziet, is hij optimistisch over de overgang van een unilaterale naar een multilaterale wereldorde. Een inspirerend, toekomstgericht boek dat door zijn duidelijke structuur zeer toegankelijk is voor een breed politiek geïnteresseerd publiek.

Specificaties

Nederlands | 9789046814444

Titel Naar één wereld : een nieuwe mondiale werkelijkheid
Auteur Kishore Mahbubani
Secundaire auteur Pieter van der Veen ; Marianne Tieleman
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Nieuw Amsterdam, cop. 2013
Overige gegevens 400 p - ill - 21 cm
Annotatie Met lit. opg., reg - Vert. van: The great convergence. - New York : PublicAffairs, cop. 2013
ISBN 9789046814444
PPN 352698926
Rubriekscode 339
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Internationale politiek; Toekomst; Globalisering