Het moordende testament
Boek

Het moordende testament (2013)/ Jonathan Coe, vert. [uit het Engels] door Marijke Emeis

Wanneer een jonge auteur opdracht krijgt om de geschiedenis van een van de invloedrijkste families van Engeland te schrijven, raakt hij steeds meer persoonlijk betrokken.

Aanwezigheid

Recensie

De invloedrijke familie Winshaw van Winshaw Towers in Yorkshire wordt door de pater familias Mortimer gekarakteriseerd als 'het gemeenste, inhaligste, wreedste stelletje mes-in-de-rugstekers en schofterige centenschrapers dat ooit over het aardoppervlak kroop'. Hoezeer hij daarin gelijk heeft, blijkt als we de leden van de familie leren kennen. Zij worden exemplarisch gesteld voor de inhalige profiteurs van de privatiseringsgolf tijdens de regering Thatcher, die Engeland economisch aan lager wal brachten. Schrijver Michael Owen krijgt van tante Tabhita opdracht de familiegeschiedenis te schrijven. Hij is de perspectivische spil van de roman, maar zijn eigen geschiedenis raakt steeds meer met die van de familie verstrengeld. Op een stormachtige avond op het lugubere familielandgoed, als het testament van Mortimer wordt voorgelezen, komt het verhaal tot een bloedige apotheose, waarbij elk familielid 'op toepasselijke wijze' wordt vermoord. Coe's boek is tegelijk een spannende en complexe thrillerachtige detective én een gewaagde politieke satire: een effectieve manier om morele verontwaardiging aan de man te brengen. Zeer kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789023476764

Titel Het moordende testament
Auteur Jonathan Coe
Secundaire auteur Marijke Emeis
Type materiaal Boek
Editie 5e dr;
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, 2013
Overige gegevens 541 p - 22 cm
Annotatie 1e dr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : Meulenhoff, 1994. - (Meulenhoff editie ; 1410) - Vert. van: What a carve up! - London [etc.] : Viking, 1994
ISBN 9789023476764
PPN 353051829
Genre psychologische roman - politieke roman
Thematrefwoord Familierelaties ; Satiren
Taal Nederlands