Max (en de Wild Things)
Boek

Max (en de Wild Things) (2010)/ Dave Eggers, vert. uit het Amerikaans [uit het Engels] door Irving Pardoen

Max (ca. 10) reageert op alles heel impulsief en driftig. Wanneer hij op een keer te ver gaat, ontvlucht hij het huis. Varend over zee belandt hij op een eiland met vreemde en grote monsters. Vanaf ca. 13 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

De ca. 10-jarige Max heeft problemen met mensen en zij met hem: zijn oudere zus negeert hem, zijn ouders zijn gescheiden en Max vindt de nieuwe vriend van zijn moeder waardeloos, leraren en buren begrijpen hem niet. Max reageert op alles heel impulsief en driftig. Wanneer hij op een keer zijn wolvenpak aantrekt, gaat hij te ver en ontvlucht het huis. Varend over zee belandt hij op een eiland met vreemde en grote monsters. Hij wordt hun koning en leert in die samenleving zichzelf beter kennen. De schrijver baseerde zijn roman op het prentenboek 'Max en de maximonsters' van Maurice Sendak; voor de verfilming ervan schreef hij het scenario*. Het boek is goed te lezen zonder het prentenboek te kennen. De schrijver toont begrip voor de onmacht van Max en voor zijn gedrag. Relaties en emoties krijgen veel aandacht. Het verhaal heeft aan het begin veel vaart; het ontwikkelt zich van een herkenbare realiteit naar een surrealistische samenleving waar de tijd en ook de verhaallijn eigenlijk stilstaan. Het taalgebruik is creatief en de stijl humoristisch; met name bij de beschrijving van de vele heftige scènes. De combinatie van realiteit met een bizarre fantasiewereld en een einde dat vragen op kan roepen, maken dit bijzondere boek niet voor alle kinderen toegankelijk. Vanaf ca. 13 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789048802678

Titel Max (en de Wild Things)
Auteur Dave Eggers
Secundaire auteur Irving Pardoen ; Maurice Sendak
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Lebowski, 2010
Overige gegevens 239 p - 22 cm
Annotatie Vert. van: The wild things. - San Francisco : McSweeney's Books, 2009. - Oorspr. gebaseerd op: Where the wild things are / Maurice Sendak. - New York : Harper and Row, cop. 1963
ISBN 9789048802678
PPN 320578313
Taal Nederlands