Koningin van de woestijn
Boek

Koningin van de woestijn (2006)/ Janet Wallach, vert. [uit het Engels] door Christine Quant

Biografie van de Britse reizigster en Midden-Oosten deskundige en adviseur van de Britse regering inzake Midden-Oosten kwesties (1868-1926).

Recensie

In het leven van de Engelse reizigster Gertrude Bell (1868-1926) stond het Midden-Oosten centraal. Ze groeide op in Londen als oudste dochter in een gegoed gezin en mocht in Oxford gaan studeren. Toen ze daarna ging reizen bleek het Midden-Oosten grote aantrekkingskracht voor haar te hebben. Ze verrichtte opgravingen en werd zo'n kenner van de Arabische wereld dat ze in de loop van de Eerste Wereldoorlog een belangrijk adviseur werd van de Britse regering in Midden-Oosten kwesties en dat bleef tot haar dood. In haar privéleven was het lot haar minder goed gezind: met haar grote liefdes kon ze niet trouwen, de een was niet acceptabel voor haar vader, de ander was getrouwd. De Amerikaanse journaliste schreef met haar man enkele boeken over het Midden-Oosten die haar op het spoor brachten van Gertrude Bell en haar werk. In deze vlotgeschreven biografie doet ze met veel kennis van zaken en begrip recht aan leven en werk van een vrouw wier bijdrage aan de recente geschiedenis van het Midden-Oosten lang is onderschat. De vertaling blijft te dicht bij het origineel, waardoor het Nederlands niet soepel is. Met bibliografie en register en katern zwart-witfoto's. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9041410465

Titel Koningin van de woestijn
Auteur Janet Wallach
Secundaire auteur Christine Quant
Type materiaal Boek
Editie 2e dr;
Uitgave Amsterdam : Anthos, 2006
Overige gegevens 475 p., [16] p. pl - ill., krt - 22 cm
Annotatie Ondertitel op omslag: Gertrude Bell: raadgever van koningen, avonturier, bondgenoot van Lawrence of Arabia. - 1e dr. Nederlandse uitg.: 1997. - Met bibliogr. en reg - Vert. van: Desert queen : the extraordinary life of Gertrude Bell, Adventurer, adviser to kings, ally of Lawrence of Arabia. - New York [etc.] : Talese [etc.], cop. 1996
ISBN 9041410465
PPN 292780915
Rubriekscode Groot-Brittannië 947.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Bell, Gertrude; Biografieën
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Bell