De kijkkast van Kobe
Boek

De kijkkast van Kobe een blik op de Eerste Wereldoorlog (cop. 2006)/ Wim Chielens, [tek.: Marcel Rouffa ; ill.: In Flanders Museum]

Naar aanleiding van voorwerpen uit een museum en verhalen van getuigen wordt een, soms schokkend, beeld geschetst van de gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) in België. Daarnaast wordt een verband gelegd met ervaringen van kinderen met oorlogen in de huidige tijd.

Recensie

Zware kost is dit historische boek over de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Het Belgische jongetje Kobe laat zijn eigen huismuseumpje zien dat hij inrichtte nadat hij in Flanders Fields Museum te Ieper is geweest. Dit informatieve boek is uitgegeven m.m.v. dit museum en laat mooie kleurenfoto's van veel voorwerpen uit de collectie zien. Daartussen staan verhalen van ooggetuigen: soldaten, (kinder)vluchtelingen uit die tijd, steeds aangeduid met een foto van een oog. Deze getuigenissen zijn gruwelijk gedetailleerd en treffend opgeschreven, de lijkenlucht stijgt op en de verminkte overblijfselen van soldaten in de loopgraven zijn weliswaar niet afgebeeld, maar toch sterk aanwezig in dit boek. De hoofdstukken zijn naar willekeurige thema's ingedeeld: uniformen, gas, modder, kerst, heimwee, muziek en vrouwen. De inleiding en het slot 'Herdenken' zijn verhelderend en zetten alles in het juiste perspectief. Per hoofdstuk is een actueel stukje ingevoegd, aangeduid met wereldbol, dat een link legt naar de moderne tijd en kinderen van nu. Dit keurig verzorgde, aantrekkelijk vormgegeven, boek is geschikt vanaf ca. 13 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789044806526

Titel De kijkkast van Kobe : een blik op de Eerste Wereldoorlog
Auteur Wim Chielens
Secundaire auteur Marcel Rouffa
Type materiaal Boek
Uitgave Hasselt : Clavis, cop. 2006
Overige gegevens 93 p - ill - 30 cm
ISBN 9789044806526
PPN 298580985
Rubriekscode België 945.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Belgie; Wereldoorlog I
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord België