De jaren '70 in België
Boek

De jaren '70 in België het Huis van Alijn (cop. 2007)/ [concept Jack Botermans, tekst Sylvie Dhaene, Els Veraverbeke ; red. Nele Van Uytsel ... et al. ; fotogr. Paul van Wouwe]

Impressie van het huiselijk leven in België in de jaren zeventig van de twintigste eeuw, aan de hand van afbeeldingen in kleur van allerlei (gebruiks)voorwerpen en bijpassende zwart-witfoto's gegroepeerd rondom thema's als school, persoonlijke verzorging, keuken, huiskamer etc.

Recensie

Dit boek in vierkant formaat toont een deel van de collectie van het Huis van Alijn, een Gents museum met gebruiksvoorwerpen uit de recente geschiedenis. Eerder verscheen al een boek over de jaren vijftig* van dezelfde auteurs, en in deze uitgave worden allerhande objecten getoond die onlosmakelijk bij de (Belgische) jaren zeventig horen. Na een kort inleidend stukje over de periode als een 'crisis in discostijl', volgt een bonte overvloed aan her en der over de pagina's verspreid beeldmateriaal. Dat alles is ingedeeld in allerlei luchtige thema's als 'De eerste pamperbaby's', 'Het schoonheidslaboratorium' en 'De hele wereld in je bord', met veel reclameaffiches en foto's van onder andere zuigflessen, speelgoed, lp's en videorecorders. Elk thema wordt kort ingeleid, en bij een aantal foto's vind je ook een aparte toelichting. Veel van de objecten zullen aanleiding geven tot herkenning, nostalgie of hilariteit, andere zeggen dan weer meer over de politieke en sociale context. De lay-out in jaren zeventig-stijl is aangenaam druk en erg kleurrijk. Een soort rommelmarkt in boekvorm, waarin het vooral leuk is om rond te snuffelen.

Specificaties

Nederlands | 9789020970807

Titel De jaren '70 in België : het Huis van Alijn
Auteur Sylvie Dhaene ; Els Veraverbeke
Secundaire auteur Nele Van Uytsel ; Jack Botermans
Type materiaal Boek
Uitgave Tielt : Lannoo, cop. 2007
Overige gegevens 143 p - ill - 26×26 cm
ISBN 9789020970807
PPN 303660201
Rubriekscode 906.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Gebruiksvoorwerpen; België; 1971-1980
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Gebruiksvoorwerpen