Grijs verleden
Boek

Grijs verleden Nederland en de Tweede Wereldoorlog (2008)/ Chris van der Heijden

Kritisch commentaar op het standaardwerk van Lou de Jong over de Tweede Wereldoorlog, waarbij de goed-fout-tegenstelling wordt genuanceerd.

Recensie

Het boek vormt een afrekening met het beeld van de Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog, zoals de historicus Lou de Jong uitvoerig heeft beschreven in zijn standaardwerk 'Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog'. De Jong ging uit van een duidelijke tweedeling tussen 'goede' en 'foute' Nederlanders, en had niet veel aandacht voor de grijze middenmoot. Hierop is in vakkringen al jaren geleden kritiek geuit. De historicus Van der Heijden ('Zwarte Renaissance') wil met 'Grijs verleden' aantonen, dat het alledaagse leven van de Nederlanders juist vaak gekenmerkt werd door volgzaamheid en zich schikken in het lot. Vooral voor de eerste helft van de bezetting gold, dat het gewone leven doorging. Van der Heijden benadrukt elementen van wanorde, onzekerheid, gedraai en opportunisme. In zijn streven het 'held versus schurk-verhaal' te relativeren en nuanceren, en allerlei clichés te ontkrachten, is hij wel erg selectief in de keuze van argumenten. Niettemin een prikkelend boek, een must voor wie zich interesseert voor de bezettingsgeschiedenis.

Specificaties

Nederlands | 9789025425142

Titel Grijs verleden : Nederland en de Tweede Wereldoorlog
Auteur Chris van der Heijden
Type materiaal Boek
Editie 9e dr;
Uitgave Amsterdam [etc.] : Contact, 2008
Overige gegevens 470 p - tab - 22 cm
Annotatie Jubileumuitg. ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Uitgeverij Contact. - 1e dr.: 2001. - Met lit. opg., reg
ISBN 9789025425142
PPN 308383664
Rubriekscode 935.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederland; Wereldoorlog II
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Wereldoorlog II