Mayada
Boek

Mayada dochter van Irak (cop. 2008)/ Jean P. Sasson, [vert. uit het Engels Iris Bol]

Levensgeschiedenis van een Irakese vrouw uit een vooraanstaande soennitische familie die in 1999 enige tijd in Irak's beruchtste gevangenis werd vastgehouden en gemarteld, en van de zeventien vrouwen met wie ze toen in een cel zat.

Recensie

De auteur raakt in 1998 tijdens een reis door Irak bevriend met Mayada al-Askari. Zij behoort tot een vooraanstaande soennitische familie, die altijd een belangrijke rol heeft gespeeld in Irak en aanvankelijk ook bij Saddam Hoessein in hoog aanzien stond. Maar in 1999 wordt Mayada door de geheime politie gearresteerd wegens 'hoogverraad' en gevangen gehouden en gemarteld in Irak's beruchtste gevangenis. Ze raakt bevriend met de zeventien andere vrouwen in haar cel en ze vertellen elkaar, om hun ellende te verzachten en in de hoop dat een van hen zal overleven, hun geschiedenis. Mayada heeft geluk en kan na een maand vluchten. Na de val van Saddam besluit ze haar verhaal en dat van haar zeventien celgenoten te vertellen. Sasson schreef het op, inclusief de vreselijke martelingen die de vrouwen moesten ondergaan. Vlot en toegankelijk geschreven, schokkend en aangrijpend verhaal. Met Mayada's familiestamboom, wat landkaartjes, een plattegrond van de gevangenis, een bijlage over haar beroemde grootvader Jafar Pasha (vocht met Lawrence of Arabia en werd minister-president van Irak), beknopte politieke en historische achtergrondinformatie en een woordenlijst. Sasson schreef ook een trilogie over de Saoedische prinses Sultana. www.jeansasson.com. Pocketuitgave; kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789046113356

Titel Mayada : dochter van Irak
Auteur Jean P. Sasson
Secundaire auteur Iris Bol
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Zwarte Beertjes, cop. 2008
Overige gegevens 336 p - ill., krt., plgr - 18 cm
Annotatie Oorspr. Nederlandse uitg.: Utrecht : Bruna, 2004 - Vert. van: Mayada, daughter of Iraq : one woman's survival under Saddam Hussein. - New York : Dutton, 2004
ISBN 9789046113356
PPN 315032391
Rubriekscode 330.92
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Vrouwelijke politieke gevangenen; Irak; Verhalen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Politieke gevangenen