Het familieportret
Daisy-ROM

Het familieportret ([2011])/ Jenna Blum, vert. [uit het Engels] door Carolien Metaal

Een lector aan een Amerikaanse universiteit probeert achter haar afkomst te komen door vele Duitse en joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog te interviewen.

Recensie

Integrale weergave van het gelijknamige boek (op Daisy-rom) dat aangeboden is in de a.i.'s boeken* met onderstaande tekst van recensent Renate Sun-Louw. 'De Duitse Anna beleeft tijdens de Tweede Wereldoorlog een reeks traumatische gebeurtenissen. Na de oorlog zwijgt ze over haar ervaringen. Haar dochter Trudy heeft een foto gevonden van zichzelf als klein meisje met haar moeder en een nazi-officier. Ze denkt dat de officier haar vader is en wordt geplaagd door schaamte en verwarring over haar herkomst. Ze wil niets liever dan met haar moeder een gesprek voeren over het verleden. De verhalen van Anna in de jaren veertig en Trudy in de jaren negentig wisselen elkaar in de roman af. Herhaaldelijk worden grof geweld en gedwongen seksuele handelingen expliciet beschreven. Blum probeert veel aspecten van het leven tijdens de oorlog te belichten, maar vervalt helaas regelmatig in clichés. Zo wordt de poetsdrift van Anna en Trudy weggezet als typisch Duitse netheid. Debuut van Blum, zelf half-Duits, half-joods. In Amerika was het een bestseller.' Voorgelezen door een vrouwenstem.

Specificaties

Nederlands | 9789022553572

Titel Het familieportret
Auteur Jenna Blum
Secundaire auteur Carolien Metaal
Type materiaal Daisy-ROM
Uitgave Grave : Dedicon, [2011]
Overige gegevens 1 daisy-rom (19 uur, 53 min.) - geluid
Annotatie Nederlands gesproken. - Integrale weergave van het boek: Amsterdam : Boekerij, cop. 2010 - Vert. van de oorspr. boekuitgave: Those who save us. - New York : Harcourt, 2004
ISBN 9789022553572
PPN 336104995
Genre psychologische roman - familieroman - oorlogsroman
Thematrefwoord Duitsland; Wereldoorlog II
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Duitsland; Wereldoorlog II