Gekweekte regels
Boek

Gekweekte regels (cop. 2012)/ Marijntje Gerling

Achtergrondinformatie bij de theologische lectuur van de vaderfiguur in de roman "Knielen op een bed violen' (2005) van Jan Siebelink.

Recensie

De schrijfster studeerde letterkunde en theologie, publiceert recensies en werkt aan een proefschrift waarvan dit boekje een fragment is. Sievez, de hoofdpersoon uit 'Knielen op een bed violen' (2005), koopt van de rondreizende Mieris veel heruitgaven van geestelijke lectuur. Gerling traceert in Siebelinks roman de invloed van o.m. Thomas à Kempis, J. van Lodensteyn, B. Smytegelt, Pauwe (de rondreizende prediker Poort) en de psalmen uit 1773. Zij geeft van elk werk een foto, eventuele gebruikssporen (bv de handtekening van Siebelink Sr.), een karakteristiek van het boek, een analyse en de religieuze boodschap. De bevindingen worden met talloze citaten en allusies uit 'Knielen' geïllustreerd. Vooral de geloofsopvattingen en het geestelijk klimaat van de 'oude schrijvers' en hun invloed op het denken en doen van Siebelinks vader worden met grote zorg en eruditie gepresenteerd. Wie de religieuze leefwereld en geloofspraktijk in Siebelinks bestseller wil leren kennen en begrijpen, heeft met dit boekje een uitstekende en grondige leidraad in handen.

Specificaties

Nederlands | 9789460050183

Titel Gekweekte regels
Auteur Marijntje Gerling
Type materiaal Boek
Uitgave Barneveld : Brandaan, cop. 2012
Overige gegevens 157 p - ill - 23 cm
Annotatie Ondertitel op stofomslag: de boeken van Jan Siebelink senior. - Met lit. opg
ISBN 9789460050183
PPN 339386274
Rubriekscode Nederlands 855.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Siebelink, Jan; Knielen op een bed violen (boek); Religieuze aspecten ; Boekenverzamelingen; Siebelink, Jan; Citaten
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Siebelink