The secret Neurenberg notebooks
DVD

The secret Neurenberg notebooks (cop. 2013)/ dir. by Jean-Charles Deniau

Portretten van vooraanstaande nazi's die na de Tweede Wereldoorlog in Neurenberg werden berecht, gemaakt op basis van notities van een Amerikaanse psychiater in dienst van het Amerikaanse leger.

Aanwezigheid

Recensie

De Joods-Amerikaanse luitenant-kolonel Leon Goldensohn is tijdens het naoorlogse proces van Neurenberg van januari tot juli 1946 als legerpsychiater verbonden aan het team van artsen dat verantwoordelijk is voor de geestelijke gezondheid van de nazi-kopstukken die hier worden berecht. Vrijwel dagelijks heeft hij direct contact met oorlogsmisdadigers als Hermann Göring, Rudolf Hess, Hans Frank en Julius Streicher. Tientallen notitieboekjes schrijft hij tijdens zijn interviews vol. Na terugkeer in New York typt hij samenvattingen van zijn notities uit, maar het boek dat hij wilde schrijven is er nooit gekomen. Goldensohn sterft op vijftigjarige leeftijd. Na zijn dood vindt zijn vrouw de notitieboekjes uit 1946 en maakt deze in 2004 openbaar. Deze documentaire laat door middel van historische en geënsceneerde beelden de contacten zien tussen de legerpsychiater en de gevallen Duitse leiders tijdens het proces van de eeuw. De uitspraken van de nazi-kopstukken tijdens hun gevangenschap werpen een nieuw licht op hun levensgeschiedenis, hun achtergronden, hun motieven en het politiek denken van de nationaalsocialisten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor een groot publiek.

Specificaties

Engels

Titel The secret Neurenberg notebooks
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Jean-Charles Deniau ; Leon Goldensohn
Type materiaal DVD
Uitgave [Schelluinen] : Dutch Filmworks, cop. 2013
Overige gegevens 1 dvd-video (59 min.) - zw/w., kleur, geluid
Annotatie Omslagtitel. - Engels en Duits gesproken, Nederlands ondertiteld. - Gebaseerd op de notitieboekjes van Leon Goldensohn - Videoversie van het televisieprogramma voor France 3: Frankrijk : Roche [etc.], 2006 - Oorspr. titel: Les carnets secrets de Nuremberg
PPN 356389170
Rubriekscode 928.2
Taal Engels
Onderwerp algemeen Oorlogsmisdaden; Nazi's ; Neurenbergse processen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Oorlogsmisdaden