Represailles in Nederland 1940-1945
Boek

Represailles in Nederland 1940-1945 (2013)/ Jack Kooistra, [teksten] Klaas Jansma ... [et al. ; eindred. Klaas Jansma ... et al.]

Geschiedenis en achtergronden van de vergeldingacties door de Duitse bezetter tegen het gewapende verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aanwezigheid

Recensie

Eerste deel uit een serie van dertien delen met als onderwerp represailles tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit eerste boek schetst de contouren van het onderwerp. Represailles zijn vergeldingsmaatregelen, vaak ten koste van derden die zich niet direct schuldig hebben gemaakt aan te bestraffen feiten. Het handelen van de Duitse bezettingsautoriteiten en het optreden van het ondergronds verzet worden in de oorlogsjaren steeds meer gekenmerkt door een spiraal van terreur, rechteloosheid en geweld. Het boek gaat in op de gewelddadige gebeurtenissen, de Duitse rechtspraak, de vonnissen, de fusillades en de slachtoffers. Juridische experts als prof. mr. dr. Geert-Jan Knoops gaan in op de legitimiteit van represailles en bestraffing, het oorlogsrecht en het volkenrecht. De meeste slachtoffers zijn immers veroordeeld en doodgeschoten zonder enige vorm van rechtspraak. In de complete serie worden de uitgevoerde represailles, de aanleiding en de executie, en de slachtoffers met hun persoonlijke gegevens in de elf provincies beschreven. Met een aparte tweedelige uitgave over Nederlands-Indië wordt de serie gecomplementeerd. Aan de beschikbare feiten over het optreden van de Duitse bezetter en de rol van het verzet in Nederland wordt met deze serie veel nieuw materiaal toegevoegd.

Specificaties

Nederlands | 9789491536052

Titel Represailles in Nederland 1940-1945
Auteur Jack Kooistra
Secundaire auteur Klaas Jansma
Type materiaal Boek
Uitgave Grou : Louise, 2013
Overige gegevens 247 p - ill - 24 cm
Annotatie Uitg. in samenw. met PENN.nl - Met lit. opg
ISBN 9789491536052
PPN 356273520
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Moorden; Nederland; Wereldoorlog II
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Wereldoorlog II

Relaties/Serie

Represailles
Boek

Represailles gewapend verzet en bloedige wraak (2013-...)

vol. dl. 1
Uitgeleend
Jack Kooistra