Systemisch transitiemanagement
Boek

Systemisch transitiemanagement neem voor de verandering de makkelijke weg! (2013)/ Maaike Thiecke en Bianca van der Zeeuw, [red.: Lilian Eefting]

Beschrijving van de emotionele beleving van organisatieveranderingen en de invloed die medewerkers en leidinggevenden daarop hebben.

Recensie

Organisaties veranderen is een geld-, tijd- en energieverslindende bezigheid. Systemisch transitiemanagement (S-TM) moet dat gemakkelijker maken, aldus de auteurs. Hun theoretische achtergrond is de systeemtheoretische benadering (Hellinger), het transitiemanagement (Bridges), breinleren, NLP en emotieleer. Ze maken daarbij onderscheid tussen de formele verandering van een organisatie (bovenstroom) en de psychologische beleving daarvan door de betrokken medewerkers; onderstroom (cultuur, ingesleten gedragspatronen, emoties etc.). In dit studieboek ligt de nadruk op de vijf transitiefasen van de onderstroom: urgentie, loslaten, niet weten, creatie en nieuw begin. Al lezend blijkt het belang van de emotionele beleving van de formele veranderingen aan netwerken binnen organisaties, en de invloed die een leidinggevende daarop heeft. Voor de consequenties daarvan verwijzen de auteurs naar hun eigen bedrijf, 'Plan B', dat organisatietransities begeleidt. Op het eind van elk hoofdstuk geven ze een samenvatting met doe-het-zelf-opdrachten ('effe checken'). Mbo-plus-niveau.

Specificaties

Nederlands | 9789024402335

Titel Systemisch transitiemanagement : neem voor de verandering de makkelijke weg!
Auteur Maaike Thiecke ; Bianca van der Zeeuw
Secundaire auteur Lilian Eefting
Type materiaal Boek
Editie 1e dr;
Uitgave Amsterdam : Boom/Nelissen, 2013
Overige gegevens 188 p - ill - 24 cm
Annotatie Met lit. opg
ISBN 9789024402335
PPN 353503045
Rubriekscode 366.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Organisatieontwikkeling
PIM Rubriek Bedrijf en Beroep
PIM Trefwoord Organisatie-ontwikkeling