Dorp in verzet
Boek

Dorp in verzet (cop. 2013)/ Jan W. Klijn

In Groot-Ammers, een dorp langs de Lek, is in de Tweede Wereldoorlog een verzetsgroep actief die onder de vlag van een bijbelkring opereert in de Alblasserwaard.

Aanwezigheid

Recensie

Twee eerder afzonderlijk verschenen romans over de oorlogstijd in een dorp in de Alblasserwaard (Groot-Ammers). In 'Oorlogstijd langs de Lek' staat ds. Oosterbrug centraal. Als predikant vervult hij een belangrijke rol in de kerkelijke gemeente, maar daarnaast is hij leider van een verzetsgroep. Door al het gedwongen liegen komt hij in conflict met zijn geweten waardoor zijn groep een andere leider moet kiezen. In 'Overwinning' is Arie Kok de leider van de groep. In april 1945 wordt hij opgepakt wegens sabotage en ter dood veroordeeld. Gemakkelijk leesbare, boeiende boeken voor lezers uit reformatorische kring die naast het verhaal van de oorlog in het dorp ook veel historische feiten bevatten van de gebeurtenissen buiten het dorp. De schrijver is zelf inwoner van Groot-Ammers, een dorp dat in de oorlog 1500 inwoners telde en naast dertig joden honderdvijftig anderen liet onderduiken. Zeer kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789020531565

Titel Dorp in verzet
Uniforme titel Oorlogstijd langs de Lek Overwinning
Auteur Jan W. Klijn
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Citerreeks, cop. 2013
Overige gegevens 473 p - 22 cm
Annotatie Met lit. opg - Bevat: Oorlogstijd langs de lek ; Overwinning. - Oorspr. uitg.: Kampen : Citerreeks, cop. 2009, cop. 2009. - (Citerreeks)
ISBN 9789020531565
PPN 352795689
Genre streek- en boerenroman - oorlogsroman - protestants milieu
Thematrefwoord Alblasserwaard; Wereldoorlog II
Taal Nederlands